Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram :
“Karaman ve Konya Ovası Sulama projesi yıllardır tamamlanamazken, proje için harcanan milyonlarca lira ve yıllardır projenin tamamlanan bölümü sadece Konya ya verilen içme suyu Hotamış göletine suyun gelmesi hayalden öteye gidilemedi. Şanlıurfa ve Mardin'in toprakları Fırat’ın sularıyla buluştu. Şanlıurfa ve Mardin’in tarım arazileri 221 kilometre uzunluğundaki Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı ile suya kavuştu. Şanlıurfa ve Mardin'in toprakları suyla buluşarak bereketine bereket kattı.
Ya Karaman ve Konya Ovası?
Ülkemizi besleyen ovanın bereketli toprakları susuzluktan ağlıyor Sn. Tarım ve Orman Bakanım KOP kapsamında açılması planlanan Hotamış göletine su ne zaman gelecek?
Avşar barajı tünel çalışması ne zaman bitecek?
Ahi kanalına su ne zaman verilecek?
Projenin bir kolu olan Konya’ya 100 milyon metreküp su verilirken Hotamış göletine su niye gelmiyor?
Karadağ sulama projesi neden tamamlanmıyor?
Yıllardır devletimiz dağları taşları delerken 17 kilometre AVŞAR tüneli neden tamamlanmıyor?
2011 yılında başlayan ihale sürecinde 124 kilometrelik 541 milyon TL’ye mal olan AHİ Kanalı hizmete giremeden eskidi, yıkılmaya başladı. Proje tamamlansa bile bu kanal suyu taşırmı ?
Şanlıurfa ve Mardin’in tarım arazileri 221 kilometre uzunluğundaki Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı ile suyla buluşurken, kullanmadan eskiyen 125 kilometrelik AHİ kanalına su gelmesi hayalde kalması çok üzücü. Artık su konusunda bu işi ülke yönetiminde söz sahibi önemli yerlerde bakan, bürokratları ve siyasetçileri, STK temsilcileri olan Karaman ve Konyalılar için tek gündem maddesi dış havzalardan su getirilmesi, devam eden projelerin tamamlanması olmalıdır. Artık bu konuyu ülke gündemine Sn. Cumhurbaşkanımıza ACİL ! taşımalısınız, sesimizi duyurmalısınız. Çiftçi temsilcilerine randevu alarak Ankara da bakanlıklar seviyesinde görüşmeler toplantılar ayarlamalısınız, sesimizi duyurmalısınız. Sadece Karaman’da tarım takviminin başlatılması ile baharlık ekimlerin başlaması ile çiftçilerimizin ülkemizi beslemek için toprağa gömdükleri para yaklaşık 20 milyarın üzerindedir ve yaşanan kuraklık ve susuzluğa rağmen büyük riskler almışlardır. Artık su konusunun şakası yoktur, acil bir eylem planı yapmak için ne yapmamız gerekiyor, sularımızın tamamen kurumasını mı ?
Bereketli Ovamızda SU tükeniyor, topraklarımız susuzluktan ağlıyor, bunu anlayalım ve taşın altına elimizi koyup Ülkemizi 85 milyon insanımızı beslemek için ihtiyacımız olan SU sıkıntımızın çözülmesi için sesimizi duyuralım. 2011 yılı başlangıç, 2019 da Kanaldan iki defa su bırakılmasına rağmen meydana göçmeler yüzünden proje askıya alındı. Ova 10 yıldır Göksu Nehri’nden gelecek suyu bekliyor sonuç özellikle Karaman, Çumra ve Karapınardaki tarım arazileri mavi tünel ile suya kavuşacağı düşünülürken genişleyen tarım arazileri ve suya daha çok ihtiyaç duyan bitkilerin ekiminin fazlalığı ve çiftçimizin yıllardır beklediği artık yılan hikayesine dönüşen ama bir türlü tamamlanamayan BOZKIR, AVŞAR ve BAĞBAŞI barajı ile mavi tünelin suyunun da ovaya artık gelmeyeceği karamsarlığı oluşmuştur.”
açıklamalarında bulundu.