Tarım ürünlerinde pestisit endişesi büyüyor. Green Peace 2024 yılına ait bir rapor yayınladı bu raporda korkunç sonuçlar mevcut. 14 tür sebze ve meyveye ait 155 ayrı örneğin analiz sonucuna göre, ürünlerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı, yüzde 43’ünde ise en az bir PFAS’li pestisit kalıntısı saptandı. Detaylar haberimizde…
Pestisit Nedir, Neden Kullanılır?
Pestisitler, tarımda zararlı böcekleri, yabani otları, mantarları ve diğer organizmaları kontrol altına almak amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir. Bu maddeler, ürün verimliliğini artırmak için tercih edilse de insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Pestisitler sadece böcekleri değil, topraktaki yararlı bakteriler veya su kaynakları gibi sistemleri de etkileyebilir. Sistemik pestisitler ise bitki tarafından emilerek iç yapısına işler ve bu sayede yapraklardan köklere kadar tüm dokularda etki gösterebilir.
Green Peace pestisit kullanımına dair genel bir rapor yayınladı. Bu raporda yer alan ifadeler şu şekilde:
“Pestisitler toprağımızı, suyumuzu ve havamızı kirletip gıda ürünlerinde kalıntı bırakarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. “Pestisit ve Çocuklar” raporumuzdaki bulgulara göre, analiz edilen 155 örneğin %33’ünün, Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğine uygun olmadığı belirlendi. 50 üründe ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edildi. Örneklerin %61’inde birden fazla pestisit kalıntısına rastlandı.
Analiz edilen örneklerin %31,6’sı hormonal sistem bozucu, nörolojik gelişim bozucu, kanserojen ya da üreme sağlığı açısından tehdit oluşturan en az bir pestisit içeriyor. Çocuklar gelişim bozucu, karsinojen ya da genotoksik kimyasallara karşı yetişkinlere kıyasla çok daha hassas.”