Günümüz tarihinin merak edilen konularından biri olan ve sıkça karşılaştığımız sorular arasında yer alan Sevr Antlaşması Kim İmzaladı? Sorusunun cevabını sizler için araştırdık detaylar haberimizde…
Sevr Antlaşması Nedir?
Sevr antlaşması Osmanlı tarihinin yıkım fermanı olarak da bilinen bir antlaşmadır. Bu antlaşma Türk bağımsızlığını tamamen tehlikeye atan ve Anadolu topraklarının başka devletlerce paylaşıldığı bir antlaşma olduğu bilinmektedir. Bu antlaşma Türkleri ve Osmanlı’yı dünya üzerinden silmetyi amaçlayan bir antlaşma olarak da bilinmektedir. 

Dalaman Neyi Meşhur? Dalaman Neyi Meşhur?

Sevr Antlasmasi Kim Imzaladi1
Sevr Antlaşması Kim İmzaladı?
Sevr antlaşmasını İmzalayan isimler arasından Osmanlı heyetinde şu isimler yer alıyordu: Eski Maarif Nazırı (millî eğitim bakanı) Bağdatlı Mehmed Hâdî Paşa, eski Şura-yı Devlet (Danıştay) reisi Rıza Tevfik Bey ve Bern Sefiri Reşat Halis Bey gibi isimlerin yer aldığı haberimizin araştırmalarında yer alırken Aralarında anlaşan İtilaf Devletleri, Ayan Meclisi üyesi Hadi Paşa'nın başkanlığında Rıza Tevfik (Bölükbaşı) ve Bern Büyükelçisi Reşad Halis beylerden oluşan Osmanlı heyetine, 10 Ağustos 1920'de Paris'in banliyösü Sevr'de yer alan seramik müzesinde Sevr Antlaşması'nı imzalattığına dairde araştırdığımız bilgilerimizin arasında da yer almaktadır. 
Sevr Antlaşması Neden Kabul Edilmedi?
Diğer yandan da bu antlaşmanın kabul edilmediğine dair bilgilerde haberimizde yer almaktadır. ürk topraklarının paylaşımı ile ilgili çok ağır maddeler içeren 433 maddelik antlaşma, imza altına alınmasına rağmen meclisin feshedilmiş olması ve Milli Mücadele sebebiyle yürürlüğe girmediği ve bu nedenle  Sevr nihayet Kurtuluş Savaşı sonrası 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla da ortadan kalktığının bilgisine de arama motorlarından derlediğimiz haberimizin içerişinde de yer almaktadır.

Kaynak: HATİCE KARACA