Erzurum’un Hınıs ilçesine bağlı Kolhisar köyünde 1865 yılında doğan Şeyh Said, Nakşıbendi tarikatının aktif üyelerinden olarak bilinen bir isimdir. Şubat aylarında Diyarbakır Piran köyünde jandarma ile çıkan çatışma sonrası erken başlayan isyan Mayıs ayında 1925 yılında Şeyh Said tarafından başlatılması hedeflenene isyanın önüne geçti.
Şeyh Said ayaklanması devletin merkeziyetçi ve laik yapılanmasına karşı dinsel simgeler ve söylemler kullanılması sonucu gerçekleştirilen dış destekli bir isyan hareketidir.
İsyan Nakşıbendi tarikatı şeyhi olan Şeyh Sait’in öncülüğünde ve Nakşıbendi tarikatına mensup olan Zaza Kürtlerinin de katılımıyla gerçekleşerek geniş bir alana yayılmıştır.
Cumhuriyet’in ilan edilmesinin ardından halifeliğin kaldırılması sonucunda yeni yönetim sisteminin kendi çıkarlarına aykırı olması sonrası bazı kişiler “Din elden gidiyor” propagandası yaptı ve Şeyh Sait ve adamları hilafet ve saltanat rejimini geri getirmek istedi.
Gerçekleşen isyanın temel amacı Türkiye Cumhuriyet’ni yıkmak ve Osmanlı devlet düzenini tekrardan geri getirmekti. Kısa sürede çevre bölgelere de yayılan isyan İngilizlerin isyancılara silah yardımı sonrası daha da büyüdü. Hükümetin başında bulunan Ali Fethi Okyar o zamanlarda çok partili rejime geçiş denemeleri yapmaktaydı. Hükümet isyanı bastırma konusunda başarı gösteremeyince Ali Fethi Okyar’ın yerine İsmet Paşa geçerek yeni bir hükümet kurmuştur. Kurduğu hükümet sonrası İsmet Paşa aldığı önlemlerce isyanı bastırmıştır.