Herkes Onu Hacca Gitti Sandı ’Gaspçı Hüseyin’ Hapisten Çıktı Herkes Onu Hacca Gitti Sandı ’Gaspçı Hüseyin’ Hapisten Çıktı

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sigara kullanımını düzenleyen kanunda değişiklikler yapılması ve tütün şirketlerine, sigara izmaritlerini temizleme yükümlülüğü getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemelerin sigara kullanımını azaltmayı hedeflediği bildirildi.

Yeni Düzenlemeler Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla sigara kullanımını düzenleyen kanunda değişiklik yapmak için Meclis'in yeni yasama döneminde çalışmalara başlayacağı öğrenildi. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı’na sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumak için çeşitli kurumlarla görüşmeler yapılacak ve sigara satışının belirli bir tarihten sonra doğan nesillere yasaklanması önerilecek. Böylece, sigaraya başlama yaşı olarak belirlenen 15 yaş ve altı bireylerin korunması amaçlanacak.

sigarada-yeni-duzenleme-izmariti-vergisi-yolda2

Yeni Vergi Önerisi

Ticaret Bakanlığı yapmış olduğu açıklamada, “Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Bu kapsamda, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi teklif edilecek.” İfadelerine yer verdi.

AK Parti'nin İncelemeleri

Çalışmalar sırasında bilim insanlarının görüşleri alınacak ve dünya genelindeki örnekler incelenecek. AK Parti kurmaylarının, İngiltere’de 2009 sonrası doğan nesillere sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra, İspanya’da tütün endüstrisinden "sigara izmariti" vergisi alan modeli incelediği belirtildi. Konuyla ilgili 2025’te sigara yasağının ülke geneline yayılacağı İzlanda modeli de Türkiye için örnek alınabilecek bir model olarak değerlendirilmesi gündeme dahil edildi.

Bu yeni düzenlemeler, sigara kullanımını azaltmaya yönelik önemli adımlar olacak ve halk sağlığını korumayı hedefleyecek.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL