Şimdiler de başörtü yasağı ile adından sıkça bahsedilen ülkelerden olan ve Tacikistan’ın Dini İnancı Nedir? Tacikistan’da Türk Nüfusu Ne Kadar?  Tacikistan Nerede?  Tacikistan Hangi Türk Boyundan? Tacikistan Yüzde Kaçı Türk? Gibi soruların sıkça araştırıldığı haberimizin detayları sizlerle…

Can Kaybı 274'e Yükseldi Can Kaybı 274'e Yükseldi


Tacikistan’ın Dini İnancı Nedir?
Ülkede insanların mensup olduğu en büyük din İslam’dır. Halkın %96'dan fazlası Müslüman iken %2'den daha az bir kısmı ise Hristiyan olarak bilinmektedir..


Tacikistan’da Türk Nüfusu Ne Kadar?
Tacikistan Orta Asya'da denize çıkışı olmayan bir ülke olarak bilinmektedir. Komşuları güneyde Afganistan, batıda Özbekistan, kuzeyde Kırgızistan ve doğuda Çin'dir. Resmî dil, en büyük etnik grup olan Taciklerin anadili olan Tacikçedir. Tacik halkının geleneksel anavatanları, günümüz Tacikistan'ının yanı sıra Afganistan ve Özbekistan'ın bazı kısımlarını içerir. Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, seküler bir yapıya sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Duşanbe olarak bilinmektedir. Etnik verilerine göre yorumlandığında, Tacik nüfusunun 8,2 milyon; Özbek nüfusunun ise 1,2 milyon olduğu düşünülebilir. Özbek nüfusuna Kırgız nüfusu eklendiğinde Tacikistan'da, 1,3 milyon Türk nüfusu olduğu söylenebilir. Tacikistan'ın resmî dili olan Tacikçe, Farsça gibi İran dillerinin güneybatı grubunun bir üyesi olduğu bilgilerimiz arasında yer almaktadır.

Tacikistanin Dini Inanci Nedir1


Tacikistan Hangi Türk Boyundan?
Taciklerin ataları olan Soğdlar, ilk defa İran'da ortaya çıkmış, sonraki devirlerde günümüzde Tacikistan olarak adlandırılan Soğdiana'ya göç etmiş oldukları bilgilerimiz arasında yer almıştır. Dini inanç olarak ise Tacikistan halkının yüzde doksan dokuzu Müslüman olduğu bilinmektedir. Orta Asya ülkeleri içerisinde en yoksul ülke Tacikistan'dır. Bu durumun ortaya çıkmasının nedeni ülkenin tarımsal karaktere sahip olmasıdır. Bağımsızlık sonrası dönemde merkezi devlet örgütünden gelen sübvansiyonların kesilmesi tarım sektörünün gelişimini olumsuz bir şekilde etkilediği de araştırmalarımız arasındadır.

Kaynak: HATİCE KARACA