Kendisine ait arazisi olmayan çiftçiler tarla kiralayarak ekim yaptığı zaman tapu kendisine ait olmadığı için devletten destek alamadığını söyleyen Bayram:” Tapusu başkasında olan ancak tarlayı eken çiftçimiz devletten destek primi alamıyor. Tarla sahibinden belirli sürelerde arazi kiralayan ancak kiraladıkları arazilerin prim desteğini alamayan zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimiz ürettiği ürüne devletin verdiği hiçbir destekten yararlanamamaktadır. Kiraladıkları arazilere çeşitli ürünler eken çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızın vermiş olduğu teşvik paketlerinden faydalanamadıkları için gerçek anlamda üretim yapanların mağduriyetinin görülmesi ve gerekli yasal düzenleme yapılarak bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir. Devletimizin girdi maliyetlerini düşürmek üretici için verdiği mazot gübre ve ürüne verdiği destekler başta olmak üzere ÇKS kayıtları kendilerinin üzerine olmadığı için çiftçimizin büyük çoğunluğu mağduriyet yaşamaktadırlar. Üreticimizin yaptıkları üretimin tüm zahmetini de kendilerinin çektiğini buna rağmen teşvik paketlerinin arazi sahiplerine verilmesinin adil olmadığını ifade etmek isterim. Tarımla kendilerinin uğraştığı halde teşvik paketlerinin arazi sahiplerine verilme nedeni tapu sahibi olmadığı için teşviklerden faydalanamıyor. Ama tapu sahibi olan tarla sahipleri hak etmediği halde devletin verdiği bütün imkânlardan faydalanıyor. Bu imkânlardan faydalanmayan çiftçimiz ürettiği ürünün alın terinin hakkını almadığı için durumu her yıl kötüye gidiyor.

Sonuç olarak özetle, tarlayı çiftçimiz ekiyor parayı tapu sahibi alıyor. Yasal bir düzenleme yapılarak üreticimizin ürettiği ürün bazlı destekler verilmeli aksi halde zaten yüksek fiyatlar ile tarla kiralayan üreticimiz tarla sahibi kiracıya şart olarak destekleri kendi alma şartını sürüyor üretmek için tarlaya ihtiyaç duyan çiftçimiz bu şartları kabul etmek zorunda kalıyor.

Üretimi teşvik etmek çiftçimizi ayakta tutmak için Devletimizin verdiği desteklerden bir kuruş bile faydalanmıyor.

Zor şartlarda üretim yapan ülke ekonomisine katma değer üreten çiftçilerimizin hak ettiği desteği alması için devletimiz yasal düzenleme yaparak bu mağduriyetin giderilmesi tarlada çalışan üretim yapan risk alan çiftçimizin verilen desteklerden yararlanarak maliyetlerini düşürmesi için büyük önem arz etmektedir.” dedi