Ramazan ayının en özel ibadetlerinden biri olan Teravih namazı, cemaatle veya bireysel olarak kılınabilen sünnet namazlardan biridir. Peki, Teravih namazı nasıl kılınır? Namazın rekât sayısı ve kılınış şekli nasıl olmalıdır?
Teravih namazı 20 rekât olarak kılınsa da, yoğunluk veya yorgunluk gibi durumlarda farklı rekât sayılarında da eda edilebilir. Peki, iki rekâtta bir mi, yoksa dört rekâtta bir selam vermek daha faziletli? Cemaatle ve bireysel kılınışı arasında ne gibi farklar vardır?Teravih Namazı Nasıl Kılınır?
Teravih namazının sevabı ve faziletleri nelerdir? Ramazan ayında bu ibadeti düzenli kılmanın önemi nedir? Tüm detaylar haberimizde…
Teravih namazı, Ramazan ayına özgü bir ibadet olup, cemaatle veya bireysel olarak kılınabilir. Eğer cemaatle kılınacaksa, eûzü besmele çekildikten sonra "Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya, uydum imama" şeklinde niyet edilir. Tek başına kılacak olan kişi ise "Niyet ettim Allah rızası için Teravih namazını kılmaya" diyerek namaza başlar.
Teravih Namazının Kılınışı
1. Rekat
Eller kulak hizasına kaldırılarak "Allahuekber" denilir ve namaza başlanır.
Sessizce Sübhaneke duası okunur.
Eûzü besmele çekilir.
Fatiha Suresi okunur.
Ardından bir zammı sure veya onun yerine geçecek birkaç ayet okunur.
"Allahuekber" diyerek rükûya gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Azim" denilir.
"Semiallahu limen hamideh" denilerek rükûdan kalkılır, ardından "Rabbena lekel hamd" denilir.
"Allahuekber" denilerek secdeye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Âlâ" denilir.
İkinci secde tamamlandıktan sonra tekrar "Allahuekber" diyerek ikinci rekata kalkılır.
2. Rekat
Ayağa kalkıldığında yalnızca Besmele çekilerek Fatiha Suresi okunur.
Zammı sure veya birkaç ayet okunur.
"Allahuekber" diyerek rükûya gidilir, üç kez "Sübhane Rabbiye’l-Azim" denilir.
"Semiallahu limen hamideh" denilerek rükûdan doğrulunur, ardından "Rabbena lekel hamd" denilir.
"Allahuekber" denilerek secdeye varılır ve üç defa "Sübhane Rabbiye’l-Âlâ" okunur.
İkinci secde tamamlandıktan sonra oturuş pozisyonuna geçilir ve Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Daha sonra önce sağa, ardından sola "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" diyerek selam verilir.
Eğer teravih namazı dört rekât halinde kılınacaksa, ilk oturuşta yalnızca Ettehiyyatü duası okunur ve üçüncü rekata kalkılır.
3. ve 4. Rekat
Kalan iki rekât, ilk iki rekâtta yapılan aynı adımlarla tamamlanır. Son oturuşta Ettehiyyatü, Salli, Barik duaları okunarak önce sağa sonra sola selam verilir.
Not: Teravih namazı cemaatle kılınacaksa, Fatiha ve zammı sureleri imam açıktan okur, cemaat ise dinler.
Teravih Namazı Kaç Rekâttır?
Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden itibaren teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmıştır. Günümüzde de birçok İslam ülkesinde ve özellikle Türkiye’de 20 rekât olarak cemaatle kılınmaktadır.
Ancak, yoğunluk, yorgunluk veya farklı nedenlerden dolayı 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât olarak kılındığında da sünnet yerine getirilmiş olur.
Teravih Namazı Nasıl Kılınmalı?
Teravih namazı dört rekâtta bir selam vererek kılınabileceği gibi, iki rekâtta bir selam vererek de kılınabilir. İki rekâtta bir selam vermek daha faziletli kabul edilir.