Yeni dönemde uygulamaya alınacak olan İşgücü Uyum Programı, Toplum Yararına Programın yerini alacak. TYP kaldırıldı mı? İşgücü Uyumu Programı nedir? sorularının cevaplarını haberimizde bulabileceksiniz.
Eylül ayının ilk haftası güncellenmiş Orta Vadeli Programı kamuoyu ile paylaşmayı planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz İşgücü Uyumu Programının temel amacının enflasyonu düşürmek, istikrar içinde büyümek ve kalıcı refah artışı sağlamak olduğunu söyledi.
İŞKUR’un istihdamı artırmak ve işgücü piyasasına geçişi kolaylaştırmak amacıyla daha önce de çeşitli programlar hayata geçirdiğini hatırlatan Yılmaz, bunlarla ilgili “Etki Değerlendirmesi” yaptıklarını ve sonucunda yeni yaklaşımlar geliştirdiklerini söyledi.
“Toplum Yararına Programlar” gibi aktif iş gücü programlarından etkinlik ve verimlilik çıktılarının alındığını ve işgücü piyasası için en faydalı olacak şekilde değişikliğe gidildiğini vurgulayan Yılmaz, “Toplum Yararına Programlar’a artık sadece afet ve acil durumlarda başvurulacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Bugün başlattığımız İşgücü Uyum Programı ise içerik itibariyle çok farklı. Zamanın ruhuna uygun, yeni bir perspektifle tasarlanan İşgücü Uyum Programı, çalışmaya adım atmayı kolaylaştırıcı, cesaretlendirici ve yol gösterici olacaktır. Vatandaşlarımızın becerilerini geliştirerek farklı sektörlerde iş bulma şansını artıracaktır. İşgücü Uyum Programı, Eylül ayında açıklayacağımız 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program hedefleriyle de örtüşecek şekilde hazırlanmıştır.”
İşgücü Uyum Programı Nedir?
İşgücü Uyum Programı kapsamında işe başlayan vatandaşlar, yarı zamanlı çalışma imkânına sahip olacak. Bu sayede, katılımcılar hem kamu kurumlarında deneyim kazanabilecek hem de başka bir işte çalışarak ek gelir elde edebilecekler. Program, ilk dört hafta boyunca haftada beş gün, sonrasındaki dönemlerde ise haftada üç gün çalışmayı öngörüyor ve toplamda 140 gün sürecek. Katılımcılara her gün net asgari ücret ödenecek ve kısa vadeli sigorta primleri, yüzde 5,5 oranında karşılanacak.
Üniversite öğrencileri de bu programdan faydalanabilecek. Öğrenciler, eğitimlerine devam ederken aynı zamanda iş deneyimi kazanabilecek ve harçlıklarını çıkarabilecekler. İşgücü Uyum Programı, daha düşük maliyetle daha fazla kişiye ulaşma imkânı tanıyacak ve iş arayanların yeteneklerini geliştirerek özel sektörde iş bulmalarını kolaylaştıracak.
İŞKUR tarafından Ankara’da düzenlenen “İşgücü Uyumu Programına” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve İŞKUR Genel Müdürü Samet Güneş katıldı.