Türkiye'de kavurucu sıcakların hakim olduğu yaz mevsiminde, kurak açık toprakların olduğu bölgelerde, yılanlar ortaya çıkmaya başlıyor. Peki yılanlar nerede görülür? Yılan görüldüğü zaman ne yapılmalı?
Yılanlar yıllardır tarlalara, ekilen arazilere, tarım arazilerine, meyve bahçelerine saldıran kemirgenleri yemesi sebebiyle yararlı olduğu biliniyor.
Ancak soğuk görünümlerinden dolayı her zaman çekinilen canlılar olmaktan ve faydalarına bakılmaksızın tarih boyunca insanların hikayelerinde kötülüğün timsali olarak sembolize edilmekten kurtulamayan yılanlar aslında çok faydalı.
Tabii ki bu durum özellikle zehirli türlerine karşı dikkatli olunması gerektiği gerçeğini de değiştirmiyor.
Peki engerek yılanı zehirli midir?
Engerek, engerekgiller ya da Viperidae, Alethinophidia infratakımına bağlı bir hayvan familyasıdır. Uzun, kıvrık ve içi boş olan ikişer tane zehir dişleriyle bunların gerisinde daha küçük yakalama dişleri mevcuttur. Başları üçgen şeklinde ve kuyrukları küttür. Daha çok geceleri avlanırlar.
Sırt bölgesinin rengi genel olarak grimsi kahverengi ve bu rengin tonlarında olur. Sırtta bazı yerlerde birleşik koyumsu benekler (bazen belirsiz) bulunur. Bunların yanında (sırtın ortalarında) kenarları koyu renkli, iç kısımları tuğla kırmızısı ya da sarı renkte benekler de bulunur. Başın üst kısmında bazen küçük siyah benekler bulunabilir. Kuyruk ucu sarımsı, beyazımsı ya da pembemsi olan karın bölgesinde nokta halinde siyah benekler bulunur.