Dr. Eda Çelik: "Astım, Hava Yollarında Mikrobik Olmayan Bir İltihapla Seyreder"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Çelik, astımın hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanma ile seyrettiğini belirtti. "Astımda hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum, akciğerlerin çevresel uyaranlara karşı aşırı duyarlı hale gelmesine yol açar," diyen Dr. Çelik, toz, duman ve kokular gibi uyaranların, hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi belirtileri tetiklediğini ifade etti.

Astımın, her yaştan bireyi etkileyebilen ve kontrol altına alınamadığında günlük yaşamı ciddi şekilde kısıtlayabilen kronik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Çelik, "Astım, dünya genelinde yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur," dedi.

Karaman nöbetçi eczane bugün: Karaman’da 12 Eylül 2024 Perşembe Günü Hangi Eczaneler Nöbetçi? Karaman nöbetçi eczane bugün: Karaman’da 12 Eylül 2024 Perşembe Günü Hangi Eczaneler Nöbetçi?

“Belirtiler mevsimsel değişiklik gösterebilir”


Astımın ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde ve her 100 çocuktan 13-15’inde görüldüğünü ifade eden Doktor Eda Çelik, “Öksürük nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve hırıltılı solunum gibi belirtiler olur. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir. Genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkar. Kendiliğinden veya ilaçlar ile düzelir. Bireye göre değişen bazı nedenler belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Belirtiler mevsimsel değişiklik gösterebilir. Astım hastalığını ortaya çıkarabilecek bir kan tahlili yoktur. Röntgen bulguları genellikle normaldir. Solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri (ilaçlı-ilaçsız) yapılarak tanı koyulur.” diye konuştu.



“Allerjisi olduğu şeylere maruziyetten kaçınmalıdır”


Astım tedavisinin amacının hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihabın ilerlemesinin engellenmesi ve iyileştirilmesi olduğunu hatırlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Eda Çelik, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülten’inde kaleme aldığı yazıda, “Bu hedeflere ulaşabilmek için tedavinin bileşenlerini şu şekilde oluşturur. Hasta/hekim iş birliğinin geliştirilmesi. Risk faktörlerine maruziyetin tanımlanması ve azaltılması. Astımın değerlendirilmesi ve tedavisi, eşlik eden hastalıkların ortaya konması ve tedavisi, tıbbi tedavinin izlenmesi. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların hemen tümü nefesle alınan ilaçlardır. Bu şekilde ilaç akciğerlere daha hızlı, istenilen dozda ulaşır ve yan etkilerinden kaçınılmış olur. Astım belirtilerini tetikleyen risk faktörleri bireylere özgü olarak tanımlanmalı ve bu faktörlere maruz kalmaktan kaçınarak ya da en azından maruziyeti azaltarak astım belirtileri ve ataklarının gelişmesini engellemeye yönelik önlemler mümkün olduğunca her yerde yaşama geçirilmelidir. Hasta eğer varsa allerjisi olduğu şeylere maruziyetten kaçınmalıdır. Astımlı hasta sigara içmemeli veya pasif etkileniminden de kaçınmalıdır. Her hasta güncel tedavi planı, bu tedaviye uyum ve astım kontrol düzeyinin belirlenmesi açısından düzenli olarak değerlendirilmelidir. Muayene ve değerlendirmelerin sıklığı astımın başlangıçtaki şiddetine göre değişir. Tipik olarak hastalar ilk tedavi başlandıktan sonra 1-3 ay arasında ve daha sonra her 3-4 ayda bir değerlendirilmelidir.”

Kaynak: İHA