AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser açıklamasında, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ile Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin arttırılması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda ülke ihtiyacının yurtiçi üretimle karşılanabilmesi için verim ve kalitenin arttırılması,  kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanılan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunması hedeflenmektedir. Bu amaç ve hedefler doğrultusunda önceki yıllarda uygulanan destekleme programları daha etkin bir yapıya kavuşturularak, ilk defa 2025-2027 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturulmuştur.

Bu kapsamda hazırlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı. Destekler daha sade ve etkin hale getirildi. Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlanmış olup birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden güncellenecektir.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecektir.

 1- Temel destekler

Temel girdi maliyetleri (Mazot ve Gübre) esas alınarak ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için temel girdi maliyetlerini esas alan destek katsayısı belirlendi.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak hesaplandı.

Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri (244 TL/da) ile destek katsayısının ( 1. Kategori için 1katsayı) çarpımı sonucu elde edilmektedir.

Temel destek ile mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır.

Örneğin

1. kategoride yer alan aspir, mercimek, nohut üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1) 244 TL,

2. kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1,3) 317,2 TL,

3. kategoride yer alan ayçiçeği, soya, kuru fasulye üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 1,5) 366 TL,

4. kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara (244 x 2,25) 549 TL

temel destek alacaktır.

2- Planlı Üretim Desteği:

Karaman nöbetçi eczane bugün: Karaman’da 16 Eylül 2024 Pazartesi Günü Hangi Eczaneler Nöbetçi? Karaman nöbetçi eczane bugün: Karaman’da 16 Eylül 2024 Pazartesi Günü Hangi Eczaneler Nöbetçi?

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamındadır.

Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır.

Bu üreticilerimize temel destek kadar ilave planlama desteği verilecektir.

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının %50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecektir.

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında Arpa-Buğday (1,4), Aspir-Fiğ- Mercimek-Nohut-Yem bezelyesi (0,8), Ayçiçeği (yağlık) (1,4) üreten çiftçilere ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenecektir.

3-Üretimi Geliştirme Desteği:

Temel destek ve planlama desteğine ilave olarak verim ve kaliteyi arttırmak için; 

• Sertifikalı tohum kullanım desteği,

• Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği,

• Organik tarım desteği,

• İyi tarım uygulamaları desteği,

• Katı organik-organomineral gübre desteği,

verilmeye devam edilecektir.

Yukarıda bahsedilen desteklere ilave olarak üretim dönemi sonunda Tarım Kanunu kapsamında belirtilen hususlar dikkate alarak fark ödemesi desteği verilebilecektir.

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler;

• Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL/da’ dan %50 artırılarak 3.825 TL/da’a, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL/da’dan 1.305 TL/da’ a çıkarılmıştır.

• Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin %75’i olarak ödenecektir.

• Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği; ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler %50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye çıkartılmıştır.

• Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği %104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartılmıştır.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: BÜLTEN