Vergilere yeni yılda önemli zamlar geliyor. IMEI kayıt ücreti, Motorlu Taşıt Vergisi (MTV), yurt dışına çıkış harcı ve B sınıfı ehliyet harcı gibi birçok vergi kaleminde ciddi artışlar yapılacak. Özellikle, yurtdışından getirilen telefonların kayıt ücretlerine gelen zam dikkat çekiyor.

IMEI Kayıt Ücreti 45.953 TL Olacak

Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt ücreti, 2025 yılında yüzde 45 oranında zamlanarak 45.953 TL'ye çıkacak. Bu artış, özellikle yurt dışından telefon getirmeyi düşünenler için önemli bir maliyet artışı anlamına geliyor.

  • 2024 yılı başında 31.692 TL olarak belirlenen IMEI kayıt ücreti, 2023 yılı Temmuz ayında 20.000 TL seviyesindeydi. 2023’te yapılan bu artışla birlikte, IMEI kayıt ücretlerinde toplamda 11.692 TL’lik bir zam yaşanmıştı.

Vergilere Buyuk Zam Geliyor Imei Kayit Ucreti Ve Yurt Disi Cikis Harci Yukseliyor1

Yurt Dışı Çıkış Harcı 720 TL’ye Yükselecek

Yurt dışına çıkış harcı da 2025 yılında ciddi bir artış görecek. 720 TL olarak belirlenmesi beklenen bu harç, geçtiğimiz aylarda 500 TL'ye yükseltilmişti. Özellikle sık sık yurt dışına çıkan bireyler için bu yeni zam, ek bir yük anlamına gelecek.

vergilere-buyuk-zam-geliyor-imei-kayit-ucreti-ve-yurt-disi-cikis-harci-yukseliyor2

TÜVTÜRK araç muayene ücretine dev zam geliyor! Araç sahipleri üzülecek TÜVTÜRK araç muayene ücretine dev zam geliyor! Araç sahipleri üzülecek

Motorlu Taşıt Vergisi ve Diğer Vergilerde de Artış

Sadece IMEI kayıt ücreti ve yurt dışı çıkış harcı değil, Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) de zamlanacak. Örneğin, 1600 cc motor hacmine sahip araçlar için 2024 yılında 5.851 TL olan MTV, 2025 yılında 8.484 TL'ye çıkacak. B sınıfı ehliyet harcılarına ve ilgili  diğer vergi kalemlerinde de artış beklenmekte.

Bu zamlar, vatandaşlar için hem teknoloji hem de seyahat gibi alanlarda daha yüksek maliyetler anlamına gelirken, vergi yükünün giderek artacağı bir döneme işaret ediyor.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL