Posta memurlarının, bazı durumlarda tebligatları adrese gitmeden düzenlediği veya adreste bulunmayan kişilere teslim ettiği biliniyor. Özellikle "en yakın komşu" olarak gösterilen kişilerin, aslında adresle ilgisiz olduğu ve tebliğ tutanaklarına imzasız olarak geçirildiği tespit edildi. Yargıtay, bu tür işlemlerin yasal sürece aykırı olduğuna hükmetti.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, 2024/6867 E., 2025/180 K. sayılı kararında, Tebligat Kanunu’na aykırı yapılan işlemleri değerlendirerek, borçlunun adresinde yaşadığı ancak "en yakın komşusunun" bulunmadığı iddiası üzerinden hüküm verdi. Yapılan incelemede, tebligatın hukuka uygun şekilde gerçekleştirilmediği ve bu nedenle geçersiz olduğu vurgulandı. Temyiz başvurusu reddedilirken, süreçte alınması gereken temyiz harcı da belirlendi.
Tekışık: Posta Memurları Yasal Süreci Uygulamak Zorunda
Yargıtay kararının tebligat sürecindeki yanlış uygulamaları ortaya koyduğunu belirten Avukat Buket Nurşah Tekışık bazı posta memurlarının adrese gitmeden veya komşu beyanlarını imzasız şekilde tutanaklara ekleyerek usulsüz tebligat yaptığını ifade etti.
Tekışık, "Posta memurları, tebligat evrakını muhtara ya da herhangi birine bırakamaz. Adreste bulunmama sebebi, yetkili kişilerden öğrenilmeli ve tutanak imzalanmalıdır. Aksi halde yapılan tebligatlar geçersiz sayılır ve bu durum öğrenildiğinde hukuki yollarla itiraz edilmelidir" dedi.