Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Şahin Demir, iş yerlerinde kimyasal maddelerin güvenli kullanımı ve havalandırmanın önemi konusunda uyarılarda bulundu.

“Risk Analizleri ve Eğitim Şart”

Patlamanın kayak takımlarının temizlenmesinde kullanılan bir spreyin ardından çakmağın yakılmasıyla meydana geldiğini belirten Demir, “Tehlikeli kimyasallar, kokusuz ve renksiz olabileceği için fark edilmeden bir tutuşturucu ile temas ederek patlamaya yol açabilir. Bu nedenle iş yerlerinde risk analizleri ve acil durum eylem planları mutlaka yapılmalı. Çalışanların acil durum eğitimlerine ve kişisel koruyucu donanımlara büyük önem verilmelidir” dedi.

Havalandırmanın Önemi

Kimyasal maddelerle çalışılan alanlarda havalandırma sistemlerinin yeterli olması gerektiğini vurgulayan Demir, “Kimyasal maddeler ortamda birikebilir ve ‘sessiz tehlike’ olarak adlandırılır. Bu nedenle üreticilerin sağladığı MSDS formlarına (Malzeme Güvenlik Bilgi Formları) dikkat edilmesi gerekiyor. Bu formlarda kimyasal bileşim, depolama, ilk yardım ve güvenlik bilgileri yer alıyor. Çalışanların bu bilgileri öğrenmesi ve iş yerlerinde görünür yerlere asılması önemli” ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, Konya’da Enkazdan Kurtarılan Yaralıları Hastanede Ziyaret Etti Bakan Yerlikaya, Konya’da Enkazdan Kurtarılan Yaralıları Hastanede Ziyaret Etti

Yanıcı Gazlara Dikkat

Yanıcı gaz içeren spreylerin eşik değeri aşan birikimi ve bir tutuşturucu ile teması halinde patlama riski doğabileceğini belirten Demir, “Bu ürünleri yüksek sıcaklıktan ve mekanik darbelerden korumak gerekiyor. Araba içerisinde unutulan deodorant veya çakmaklar bile tehlike yaratabilir. İş yerlerinde kimyasal güvenliğe dair alınacak önlemler hem çalışanların hem de çevrenin korunması için hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Söz konusu patlamanın ardından iş yerlerinde kimyasal maddelerin kullanımı ve güvenliği konusundaki farkındalığın artırılması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

Kaynak: İHA