Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram: “Küresel ısınmanın artması ile beraber artık kuraklık doğal afetler hızla yaşanmaya başladı biliyorsunuz. Bizim bölgemiz yağışı az alan bir bölge ve bölgemizde yağışlar az olduğu için de kuraklık sürekli hissediliyor tabii ki. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak kışımız çok iyi geçmedi. Geçtiğimizde geçtiğimiz yıllara baktığımızda yağış düşük oldu. Ama Bahar yağmurları özellikle Nisan ayından itibaren nisan mayıs haziran ve aylarında güzel yağışlar aldık belki de tarihin en yaşlı Bahar yağışlarını olduğu özellikle son 10 yılda bu yılı geçirdiğimizi düşünüyorum. Bununla Beraber çiftçimizin yüzü güldü. Bu durum aynı zamanda doğal afetleri de yanında getirdiği için bazı bölgelerimizde sel baskınları o ve dolu felaketleri yaşandı. Karaman'da yaklaşık 150.000'deki dekarı kapsayan bir bölgede ciddi dolu hasarların olduğu gördük. Elma ve bitkisel üretimlerin olduğu noktalarda tüm olumsuzluklara baktığımızda yağışlar, geçen yılda kar yağışları istenilen seviye olmadığı için olumlu yönleri de oldu. Sulu tarımın dışında Karaman'da yaklaşık 1 milyon dekar alanda özellikle kıraç arazilerde ekim yapılıyor bu da ciddi manada Karaman için katkı sağlıyor. Arpa buğdayda bu yıl verimlilerin artacağını düşünüyoruz. Özellikle Avrupa'da 300 ila 400 kilogram arasında dönümde 400 kilo verimlilik olduğunu varsayarsak Karaman'da dönümde bir ton civarında arpa olacak.
Kıraç arazilerde ve sulu tarım alanlarında zamanla yeraltı kuyularımızda ciddi azalmalar meydana geldi. İlk zamanlara baktığımızda yıllık 10 metre düşüşler var bazı bölgelerde 300 metreye kadar yerin altında su çekmeye başladık, bu da ister istemez bazı özellikle Karapınar Bölgesi ve Karaman'a da obruklar meydana gelmeye başladı. Obruklar oluşmaya başladı her zaman söylediğimiz bir şey var artık kuraklıkla, erezyonla mücadele gerekiyor. Bunlarla ilgili ülkemizin Karaman’ında içinde olduğu Konya Ovası'nda dış havzalardan su gelmesi gerekiyor. Çünkü tarım Türkiye'nin tek gerçeğidir.
Karaman her ne kadar sanayi kenti olarak bilinse de Karaman da tarımsal faaliyetlerin önemi büyüktür. Karamanın %85'i ekonomi olarak da tarımla geçiniyor. Karaman ve Konya havzası Türkiye'yi besleyen bölgedir. Karaman ciddi yağış problemleri yaşayan bir şehir. Kahraman 34 yıl önce il oldu. Baktığımız vakit Gödet Barajı yapılalı 32 sene olmuş bu yüzden vatandaşların 32 yıldır beklentisi var. Üretici bu barajla 16.000 hektar alanı sulayacak ve bu da Karaman ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Şu anda barajda baktığımızda sorunumuza cevap olarak da yaklaşık 85-90 milyon metreküp suyumuz var o da müthiş bir rakam özellikle 3 yılda burada rekorlar kırıyoruz. Barajın hacmi 165 milyon ve zaman zaman içinde de barajında olması ile ilgili de inşallah önümüzdeki günlerde de kışlarımızda bereketli olursa daha da büyük rekorları yakalayacağız. Biz de Karaman Ziraat odası olarak su ile ilgili projelere yakından takip etmeye çalışıyoruz. Bu sorunları gündem de tutmaya devam edeceğiz.'' dedi.