Zombi Geyik Hastalığı Nedir?
Zombi geyik hastalığı, geçtiğimiz yıllarda ABD’de onlarca hayvanı etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle hayvanlarda görülen ve hayvanların ölümlerine sebep olan zombi geyik hastalığı, yüzlerce hayvanın ölümüyle bilim insanları araştırmaya ve hastalığa çare bulmaya yönlendirmiştir. Zombi hastalığı, kronik olarak zayıflama hastalığı olarak da bilinmektedir. Yayılma hızı yavaş ilerlemektedir. Özellikle geyikler de görünen bu hastalık hayvanlarda uyuşukluk, tökezleme, salyalanma ve boş bakışlar şeklinde yan etkileri vardır. ABD’de, Wyoming eyaletinde 800 geyik, sığın ve Kanada geyiğinde görülmüştür. Zombi geyik hastalığı uzmanlar tarafından deli dana hastalığına benzetilmektedir. Çiftlik hayvanlarında görülen bu hastalığın bir gecede çoğaldığını ve zombi geyik hastalığının da bu şekilde çoğalabileceği belirtilmiştir. Zombi geyik hastalığı yani kronik zayıflama hastalığıyla, hasta olan hayvanların insanlar tarafından tüketilmesi ile insanlara bulaşabileceğinin uyarısı verilmiştir. Zombi geyik hastalığının hayvanlardan insanlara geçebileceği ve insan canına büyük bir tehdit olduğu yapılan araştırmalar sonucu belirtilmiştir. Yaşanan iklim değişikliğiyle hayvanların ormanların azalmasıyla birlikte biyolojik olarak değişime uğramaları ve bu hastalıkların artmasıyla bu hayvanların tüketilerek insanlara bulaşmasının da artacağı beklenmektedir.

Zombi Geyik Hastaligi Nedir Zombi Geyik Hastaligi Nasil Bulasir1


Zombi geyik hastalığı nasıl bulaşır?
Zombi geyik hastalığı, hayvanlar arasında uzmanlara göre kan, idrar, vücut sıvıları ve tükürük yoluyla temas edilmesi halinde bulaştığı açıklanmıştır. Zombi geyik hastalığı hayvanlardan insanlara ise hasta olan geyiklerin ve hasta hayvanların etlerinin tüketilmesi ile insanlara bulaşmaktadır. Zombi Geyik hastalığı bulunan hayvanların etlerinin yenmesi halinde zombi geyik hastalığının insanlara bulaşabileceği de belirtiliyor.


Zombi geyik hastalığı nerede görüldü?

Zombi geyik hastalığı, ilk olarak ABD’de Kuzey Amerika’da ortaya çıkmıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde giderek yayılan zombi geyik hastalığı tüm dünyayı tehdit etmektedir. Zombi geyik hastalığı uzun süre toprakta ve yüzeyde bulunmaktadır.

Zombi Geyik Hastaligi Nedir Zombi Geyik Hastaligi Nasil Bulasir2


Zombi geyik hastalığı tedavisi nedir?
Zombi geyik hastalığının şu an için bilinen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. 


Zombi hastalığı tedavisinde bilim adamlarının görüşleri nedir?
Zombi geyik hastalığı hızla yayılmaya devam ederken bilim insanlarından uyarılar yapılmıştır. Kronik israf hastalığı olarak da bilinen zombi geyik hastalığını araştıran Dr. Cory Anderson, “İngiltere’deki deli dana hastalığı salgını, bir gecede, örneğin çiftlik hayvanlarından insanlara bir yayılma olayı gerçekleştiğinde işlerin nasıl çığırından çıkabileceğinin bir örneğini sundu. Benzer bir şeyin gerçekleşme potansiyelinden bahsediyoruz. Kimse bunun mutlaka olacağını söylemiyor ama insanların hazırlıklı olması önemli.” Şeklinde konuştu.

Kaynak: Eda Şahintürk