Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram Karaman'da sulamanın geleceği ve sorunları ile ilgili sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda kritik uyarılarda bulundu. Bayram; "Göksu ırmağı Karaman’da tarımın devamı için tek kurtuluş reçetesi olarak görünmektedir." ifadelerine yer verdi.

Bayram sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada;

Artık Su Konusunun Karaman ve Konya Ovası İçin Şakası Yoktur.

Bunu Anlayın Lütfen..

Son yıllarda yaşanan kuraklık Karaman ve Konya havzasına düşen yağış miktarının az olması bu yıl tarım havzalarında daha çok hissedilmeye başladı, özellikle geçen yıl kuyularda sularının birçok bölgede çekilmesi ve bazı bölgelerde tamamen kuruması ocak ayına gelmemize rağmen halen kar yağışların gelmemesi barajlarda yeterince su olmaması girdi maliyetlerindeki artış bitkisel üretim planlaması yapmak için hazırlık yapan üreticilerimizi korkutmakta ve endişeli bir şekilde beklemektedir.

Özellikle Karaman, Çumra ve Karapınar’daki tarım arazileri mavi tünel ile suya kavuşacağı düşünülürken genişleyen tarım arazileri ve suya daha çok ihtiyaç duyan bitkilerin ekiminin fazlalığı ve çiftçimizin yıllardır beklediği artık yılan hikayesine dönüşen ama bir türlü tamamlanamayan Bağbaşı mavi tünel suyunun da çare olmayacağını ortaya koymuştur.

Aslında mavi tünel Bağbaşı Barajı’nı besleyecek olan Avşar Barajı, Bozkır Barajı ve barajlardan Bağbaşı Barajlarının gövde inşaatları tamamlanmış su tutulmaya başlamış su aktaracak ahi kanal tamamlandı fakat esas Avşar barajındaki suyu aktaracak tünelde maalesef coğrafi şartlardan dolayı istenilen hızlı bir şekilde çalışma yapılamadı ve daha 2-3 yıl daha devam edecek gibi gözüküyor.

Bu barajlardaki su Hotamış göletine gelirse bölgemiz biraz rahatlar can suyu olur.

Su konusunda kısa vadeli devam eden projelerin çözüme kavuşması hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi yanında ivedilikle kalıcı çözüm üretme yönünde alternatif projeler üretmek için ar-ge çalışmalarına hız verilmesi gerekmektedir.

Bu çalışmalar tabii ki yine dış havzadan bölgemize aktarılacak su kaynakları olacaktır.

Karaman’da rakımı bölgemizden çok aşağılarda olan yaklaşık 4 milyar metreküp su toplama hacmine sahip Ermenek barajındaki suyun elektrik üretiminde sonraki aşamada Akdeniz’le değil ovamızın bereketli topraklarıyla buluşturulması geleceğimiz ve sürdürülebilir tarım için umut olarak görülen projelerden biri olarak hayata geçirilmelidir.

Bu topraklarda üretim yapmak gelecek nesillerimizin tarım yapabilmesi Kanal İstanbul ülke için ne kadar önemli bir proje ise Ülkemizi besleyen Karaman ve Konya ovasının susuzluktan ağlayan bereketli topraklarımızın su ile buluşturmak aynı şekilde hayati önem taşımaktadır.

Başkan Bayraktar: “Ayçiçeği Üretimimizi Artırmamız Şart” Başkan Bayraktar: “Ayçiçeği Üretimimizi Artırmamız Şart”

Sonuç olarak özetle, Akdeniz’in tuzlu sularına dökülen Ermenek barajı suyu ve ilimize 35 km mesafeden geçen yıllık ortalama günde 3.milyon metreküp su toplamda yaklaşık 1. Milyar metreküp suyu Akdeniz’e dökülen Göksu ırmağı Karaman’da tarımın devamı için tek kurtuluş reçetesi olarak görünmektedir.

Göksu ve Ermenek barajındaki suyun uygun proje çalışmaları acil bir şekilde yapılmalıdır.

Artık su konusunun Karaman ve Konya ovası için şakası yoktur. 85 milyon insanımızın gıda ihtiyaçların üretiminde büyük önem arz eden Karaman ve Konya ovamızın bereketli topraklarına dış havzalardan su getirilmesi büyük önem arz etmektedir.

Artık Bölgemiz için tek gündem maddesi dış havzalardan su getirilmesi olmalıdır. Karaman ve Konya’nın Ülkemizin yönetiminde söz sahibi olan siyasetçilerimiz ve bürokratlarımız artık bu konuyu ülke gündemine acil taşımalısınız sesimizi duyurmalıyız artık su konusunun şakası yoktur acil bir eylem planı yapmak için ne yapmamız gerekiyor sularımızın tamamen kurumasını mı?

Bereketli Ovamızda SU tükeniyor topraklarımız susuzluktan ağlıyor bunu anlayalım ve taşın altına elimizi koyup Ülkemizi 85.milyon insanımızı beslemek için ihtiyacımız olan SU sıkıntımızı çözülmesi için sesimizi duyuralım…

Karaman Ziraat Odası olarak var gücümüzle önceki yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da her platformda yaşanan SU sıkıntısının çözümü için çalışmalarımıza yetkili icra makamları ile görüşmeler yapmaya sesimizi duyurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz…