Sadece Türklere ait bir inanış olmayan Alevilik hakkında birçok konu gündeme geldi. Peki Aleviler Namazı Kabul Eder mi? Alevilerin İnancı Nedir? Türkiye’de en çok Aleviler Nerde Yaşıyor? gibi soruların cevabı haberimizin detayında...

Emeklilik başvurusu için hangi tarih beklenmeli? SGK Uzmanı açıkladı! Emeklilik başvurusu için hangi tarih beklenmeli? SGK Uzmanı açıkladı!

undefined


Alevilerin İnancı Nedir?
Yerel bir İslami gelenek olan Alevilik, Hz.Ali’ye verilen önemi ve değeri ön plana çıkaran, insani değerleri öne çıkaran ve aynı zamanda Anadolu inanışları ile kaynaşmış bir inançtır. Alevilik islamın bir mezhebi olarak karşımıza çıksa da Hz Ali nin soyundan gelmeyen insanlarda alevi olabiliyor. Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır. Alevilerin kutsal günleri de bulunuyor. İşte o kutsal günler; Hıdırellez, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, 14 Masum-u Pak ve Hızır Orucu


Türkiye’de en çok Aleviler Nerde Yaşıyor?
Daha çok insani değerleri öne çıkaran Alevilik, Anadolu’nun bir çok yerinde mevcut. Türkiye’de Aleviler’in en çok hangi şehirde yaşadığı ise merak konusu oldu. Aleviler en çok; Sivas, Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, İstanbul gibi şehirlerde yaşıyorlar. Ancak Aleviler en çok Sivas ve Tunceli olarak karşımıza çıkıyor.Türkiye’de bölge olarak ise Güneydoğu’da Aleviler büyük oranda nüfusa sahiptir. 

Gaziantep'te yeni yapılan cemevi hizmete açıldı İhlas Haber Ajansı
Aleviler Namazı Kabul Eder mi?
Alevilik de inanç farklıdır. Daha çok insan kavramı ön plandadır. Aleviler, Anadolu Alevileri Allah’a inanırlar. Allah’ın birliğine, Hz. Muhammed’in peygamberliğine veHz. Ali’nin veliliğine inançları ise tamdır. Fakat Aleviler ibadet konusunda farklıdırlar. Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak şekillendirmişlerdir. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.

Kaynak: HATİCE KARACA