Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hazırlanan yeni vergi taslağına göre yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 KDV konulması da yer alıyor. Gübreye ve yeme gelecek her hangi bir vergi artışı gıda enflasyonuna iki katı olarak yansıyacak. Üreticilerin maliyetlerini düşürülmesi beklenirken artırılması manidar. Tarımın temel girdileri olan gübre ve yemde KDV artışı yapılırsa hem gıda sanayinden çıkış fiyatları hem de marketteki fiyatlar artacaktır. Yani gıda enflasyonu artacaktır. Böylece yoksulluk daha da derinleşecektir. Bu nedenle gübre ve yemde KDV artışı yanlış olacaktır. TBMM’den geçerse yeni vergiler arasında yeme yüzde 10, gübreye yüzde 20 KDV (Katma Değer Vergisi) konulması öngörülüyor."
"Hayvancılığın en önemli girdisi yeme ve bitkisel üretimin en önemli girdilerinden gübredeki KDV çiftçiye yansıtılacak ve çiftçinin maliyetleri artacak. Sonuç olarak özetle, tatil sonrası meclis gündemine getirilecek bu bürokratik vergi taslağına, yaşanan ekonomik sıkıntılar dikkate alınarak tarımın temel girdileri olan gübre ve yemde KDV artışı nedeniyle üretici ve tüketici oluşan fiyat artışlarından etkilenecek geçim sıkıntısı daha da artacaktır."
"Gübre kullanımı dünya ortalamasının altında olan ülkemizde kaldırılmış olan KDV uygulamasının yeni açıklanacak vergi paketi ile birlikte tekrar uygulamaya konulmasının düşünülmesi, tarımda çiftçilerimizin gübreye erişimine engel olacaktır. Hükümet yetkililerimiz mutlaka müdahale ederek yasal düzenlemeler meclise gelmeden tasarının geri çekilmesi zor bir sezon geçiren üreticilerimiz adına beklentimizdir” ifadelerine yer verdi.