Sosyal medyada kullanıcılar Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hangi Bölümler Var? sorusunu araştırmaya başladı. Bu yazıda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hangi Bölümler Var? sorusu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde hangi fakülteler bulunmaktadır?, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde lisans ve önlisans programları nelerdir?, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nin popüler bölümleri hangileridir? sorularının cevaplarını bulacaksınız. İşte detaylar...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarihçesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 3 Temmuz 1992 tarihinde, 3837 sayılı kanunla kurulmuştur. Üniversitenin tarihçesi şöyledir: 1992'de Çanakkale Eğitim Fakültesi, Trakya Üniversitesi'nden devredilmiş; aynı yıl Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Ziraat Fakültesi kurulmuştur. Ayrıca, Biga Meslek Yüksekokulu ve Çanakkale Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da bu dönemde faaliyete geçmiştir. 1992'de kurulan Su Ürünleri Fakültesi, 2012'de Deniz Bilimleri ve Teknolojisi adını almış, yine 1992'de kurulan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 2013'te Turizm Fakültesi olmuştur. Çanakkale Meslek Yüksekokulu 2011'de ikiye ayrılarak Çanakkale Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu isimlerini almıştır.

 1994'te Ayvacık Meslek Yüksekokulu, Bayramiç Meslek Yüksekokulu, Çan Meslek Yüksekokulu ve Ezine Meslek Yüksekokulu kurulmuş, Gelibolu Meslek Yüksekokulu ise 2000'de Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksekokulu adını almıştır. Aynı yıl Yenice Meslek Yüksekokulu da faaliyete başlamıştır. 1994'te kurulan Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020'de Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adı altında birleşmiştir. 1996'da kurulan Sağlık Yüksekokulu, 2019'da Sağlık Bilimleri Fakültesi adını almıştır. 1997'de Güzel Sanatlar Fakültesi ve Gökçeada Meslek Yüksekokulu kurulmuş, 1998'de kurulan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ise 2018'de Spor Bilimleri Fakültesi adını almıştır. 2000'de Tıp Fakültesi ve Lapseki Meslek Yüksekokulu kurulmuştur.

İl Müdürü Çalışkan, Şehit Öğretmenlerin Ailelerini Ziyaret Etti İl Müdürü Çalışkan, Şehit Öğretmenlerin Ailelerini Ziyaret Etti

 2008'de Yabancı Diller Yüksekokulu ve Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu faaliyete geçmiştir. 2009'da Devlet Konservatuarı kurulmuş, 2010'da kurulan Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020'de Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adı altında birleşmiştir. 2011'de İletişim Fakültesi ve Biga Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kurulmuş, bu yüksekokul 2017'de Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi adını almıştır. 2012'de Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kurulmuş, aynı yıl kurulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ise 2016'da Siyasal Bilgiler Fakültesi adını almıştır.

2013'te Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kurulmuş ve 2020'de Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi adını almıştır. Yine 2013'te Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. 2015'te Diş Hekimliği Fakültesi, 2022'de İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ve Fen Fakültesi, 2023'te ise Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurulmuştur. 2023 itibariyle ÇOMÜ; 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 21 Fakülte, 2 Yüksekokul, 13 Meslek Yüksekokulu, 45 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hangi Bölümler Var?

·        Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

·        Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi

·        Çan Uygulamalı Bilimler Fakültesi

·        Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi

·        Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi

·        Diş Hekimliği Fakültesi

·        Eğitim Fakültesi

·        Fen Fakültesi

·        Güzel Sanatlar Fakültesi

·        İlahiyat Fakültesi

·        İletişim Fakültesi

·        İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

·        Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

·        Mühendislik Fakültesi

·        Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi

·        Sağlık Bilimleri Fakültesi

·        Siyasal Bilgiler Fakültesi

·        Spor Bilimleri Fakültesi

·        Tıp Fakültesi

·        Turizm Fakültesi

·        Ziraat Fakültesi

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL