İsrail, Lübnan’da Hizbullah üyelerini hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi ve bu saldırıda çağrı cihazları patlayıcılarla donatıldı. 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 3 bin kişinin yaralandığı bu olay, mobil cihazların uzaktan patlatılma potansiyelini yeniden gündeme getirdi.
Cep Telefonları Gerçekten Uzaktan Patlatılabilir mi?
Uzmanlara göre, eski çağrı cihazları gibi elektronik cihazlar radyo sinyalleri, uzaktan kumanda veya elektronik tetikleyiciler aracılığıyla patlatılabiliyor. Bu sistemlerde, belirli bir frekansta sinyal gönderilerek cihazlarda patlayıcılar aktif hale getirilebiliyor.
SMS, Bluetooth, Wi-Fi Sinyalleri ile Tetikleme
Günümüzde kullanılan cep telefonları, SMS, MMS, Bluetooth veya Wi-Fi sinyalleri aracılığıyla da tetiklenebilir. Siber güvenlik uzmanları, özellikle lityum iyon piller barındıran cihazların uzaktan erişim sağlanarak tehlikeli bir şekilde manipüle edilebileceğine dikkat çekiyor. Cihazın işletim sistemine ya da donanımına erişim sağlanarak patlamaya yol açılabilir.
Dijital Araçlar ve Cihazlar da Risk Altında
Dijital teknolojilere sahip diğer cihazlar da benzer riskler taşıyor. Araçlarda bulunan dijital cihazlar, potansiyel bir saldırının hedefi olabilir. Uzmanlar, bu tür saldırıların önlenmesi için siber güvenlik önlemlerinin önemini vurguluyor.
Geçtiğimiz günlerde Apple tarafından yapılan ayrı bi açıklama ise, akıllı telefonları sarj halindeyken kullanıcın yanında olmaması konusunda uyardı. Kullanıcıların gece yatarken yatak içerisinde telefonlarının ısınmaya bağlı patlayabileceği uyarısında bulundu. Akıllarda şu soru oluştu. Kullanım noktasında bile ısınmaya bağlı patlayabildiğini göz önünde bulundurduğumuzda uzaktan müdahale ile akıllı telefonların patlaması çokta zor olmasa gerekl.