Türkiye'de araç sahiplerini üzecek gelişmeler yaşanıyor. Trafik sigortası fiyatlarındaki beklenmedik artışlar, sürücülerin cebini zorlamaya devam ediyor. Özellikle sigorta yenileme döneminde karşılaşılan yüksek maliyetler, sürücüleri şaşırtıyor.

Arac Sahiplerine Kotu Haber Trafik Sigortasi Fiyatlari Cep Yakacak3

BDDK yeni karar!  Kredi ve kredi Kartlarında yeni dönem başlıyor BDDK yeni karar! Kredi ve kredi Kartlarında yeni dönem başlıyor

Sigorta Fiyatları Neden Artıyor?

NTV'de açıklama Türkiye Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, trafik sigortasındaki fiyat artışlarının nedenlerini açıkladı. Sigorta sektöründe alınan primlerin büyük bir kısmının hasar ödemelerine gitmesi, bu fiyat artışlarının temel sebeplerinden biri olarak gösteriliyor. Enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş de yedek parça maliyetlerini artırıyor ve işçilik masraflarındaki yükseliş sigorta primlerini doğrudan etkiliyor.

Ayrıca, trafik kazalarında ortaya çıkan bedeni hasarların sigorta şirketleri üzerindeki maliyet yükünü artırdığı vurgulandı. Anayasa Mahkemesi’nin zorunlu trafik sigortası ile ilgili aldığı kararlar da sigorta fiyatlarını etkileyen faktörler arasında. Özellikle araç satışlarından sonra 15 gün boyunca geçerli olan sigorta zorunluluğunun kaldırılması, sigorta şirketlerinin hasar tahminlerini olumsuz etkiledi.

Arac Sahiplerine Kotu Haber Trafik Sigortasi Fiyatlari Cep Yakacak2

Sigorta ve Kasko Arasındaki Fiyat Farkı Azalıyor

Son dönemde trafik sigortası ile kasko fiyatları arasındaki farkın önemli ölçüde azaldığı gözlemleniyor. İstanbul'da ortalama bir özel araç için kasko fiyatları 10-12 bin lira arasında değişirken, trafik sigortası teklifleri 13-14 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu farkın giderek kapanması, araç sahiplerinin bütçelerini zorlayan bir başka gelişme olarak öne çıkıyor.

Arac Sahiplerine Kotu Haber Trafik Sigortasi Fiyatlari Cep Yakacak4

Sigorta Sektöründe Zararlar Büyüyor

Levent Korkut, sigorta sektörünün 2023 yılının ilk yarısında trafik sigortasından 10 milyar dolarlık zarar ettiğini açıkladı. 2024 yılı sonuna kadar bu rakamın 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Özellikle enflasyonun ve döviz kurundaki dalgalanmaların fiyatlar üzerindeki etkisinin devam edeceği öngörülüyor.

Araç Sahipleri İçin Beklentiler

Kasko fiyatlarında büyük bir artış beklenmezken, trafik sigortası fiyatlarındaki bu ani artışın sürücüleri zor durumda bırakacağı belirtiliyor. Sigorta sektörü ise fiyatlardaki bu yükselişin devam etmesini bekliyor.

Araç sahipleri için bu durum, sigorta ve kasko işlemlerinde dikkatli kararlar almayı gerektiriyor.

 

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL