Bayram, yapılan açıklamada, "Değerli üreticilerimiz geçtiğimiz gün Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinden hububat fiyatları ile ilgili bir açıklama yapıldı. Üreticiler, açıklanan fiyatların beklenenin altında olduğunu ve maliyetlerini karşılamadığını düşünüyorlar. Sahada hakim olduğumuz için ekim maliyetlerinin fazla olduğunu biliyoruz." dedi.

Bayram, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'a üreticilerin isteklerini aktardıklarını ve bugün açıklanan rakamların endişe verici olduğunu belirtti. Makarnalık buğday için belirlenen 10 bin lira prim ile 11 bin 750 lira, unlu buğday için 9 bin 250 TL ve arpa için 8 bin TL fiyatların çiftçileri memnun etmediğini vurguladı.

Ayrıca Bayram, Türkiye'de üretim yapılan sahaya baktıklarında özellikle Karaman'da buğday tarlalarına 5 defa su verildiğini ve kıraç arazilerin de bulunduğunu söyledi. Pandemi dönemindeki buğday ihtiyacını unuttuklarını belirten Bayram, üreticilerin maliyetlerinin arttığını ve açıklanan fiyatların üreticileri zor durumda bıraktığını ifade etti.

Hastaneye 10 Yeni Doktor! Hastaneye 10 Yeni Doktor!

Üreticilerin ekim yapabilmesi için fiyatların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getiren Bayram, çiftçilerin alternatif ürünler için üretim yapmayı düşünebileceğini ancak düşük fiyatların çiftçileri topraktan uzaklaştırabileceğini söyledi. "Çiftçi borçlarını ödemek zorunda ve bu durumda hububat üretimine devam etmek zor olabilir." diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL