Delüzyon Bozukluk Nedir?
Delüzyonel bozukluk, değiştirilemeyen ve kalıcı sanrıların,hallüsinasyonların kişiler üzerinde düşünce ve davranışların etkisiyle tıbbı bir kanıtı olmayan hastalıktır. Sanrısal bozukluklar birçok patolojik durum bağlamında hem fiziksel hem de zihinsel olarak ortaya çıkabilir. Delüzyonel bozukluk, şizofreni, bipolar bozukluklar, depresyon ve ataklara sebep olabilmektedir. Sanrısal olarak dört farklı grupta Delüzyonel bozukluk incelenebilir. İlk olarak tuhaf sanrı, anlaşılamayan, tuhaf olarak kabul edilen sanrıdır. İkincisi tuhaf olmayan sanrı, mümkün olabilecek yanlış yanlışmalardır. Üçüncüsü ise ruh hali ile uyumlu olan sanrıdır, bu sanrı kişilerin depresyon halindeyken karşısındaki bireylerin kendilerini anlamadıklarını ve kendilerinin çok güçlü olduklarını savunur. Son olarak mood-nötr sanrı, hasta kişinin duygusal değil fiziksel olarak kendinde farklı bir şey hissetmesidir.
Delüzyonel bozukluk belirtileri nelerdir?
Delüzyonel bozukluğun belirtileri, halüsinasyonlar, hezeyanlar, disprganize davranışlar ve katatoni vb. ruhsal ve fiziksel negatif belirtilerdir.
1 ay süren sanrılar ve şizofreni bulguları en belirgin belirtileridir. Şizofreni bulgularında karşılaşılan çeşitler, erotomanik tip, grandiyöz tip, kıskanç tip, en sık görülen persekütif tip, somatik tip ve karışık tip’ tir.
Delüzyonel bozukluk tedavisi nedir?
Delüzyonel bozukluk tedavisinde, psikolojik destek almak ve psikiyatri tarafından önerilen ruhsal sağlık ilaçları, antidepresan ve sakinleştiriciler kullanılır. Şu an için kesinleşmiş bir tedavi yöntemi yoktur.
Delüzyonel bozukluk genetik mi?
Delüzyonel bozukluk hastalığı olan kişiler, yakın çevresinde, ailesinde, akrabalarında sanrısal özelliklere sahipse genetik ve biyolojik olarak risk altında oldukları belirtilmiş bir teoridir.