Hipertansiyon, rahme giden kan akışını azaltarak bebek gelişimini durdurabiliyor, erken doğum ve ani bebek ölümü risklerini artırabiliyor. Anne açısından ise karaciğer, böbrek ve beyin gibi organlarda ciddi hasarlar, hatta ölümcül komplikasyonlar görülebiliyor.
Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, "Gebelikte hipertansiyon oranı yüzde 4-5 kadar olmasına rağmen, dünya genelinde anne ölümlerinin ilk üç sırasındaki nedenler arasında yer alıyor. Ancak, erken tanı ve doğru tedaviyle bu risklerin yüzde 60’ı önlenebilir," diyerek hastalıkla mücadelede erken müdahalenin önemine dikkat çekti.
Anne Ölümünün Önlenebilir Nedenleri
Gebelikteki hipertansif hastalıklar ve preeklampsi, hem anne hem de bebek için ölümcül sonuçlara yol açabilen komplikasyonlara sebep olabiliyor. Tansiyonun yükselmesi, bebekte oksijen yetersizliği (fetal hipoksi), gelişim geriliği, ani bebek ölümü ve erken doğum risklerini artırabiliyor. Anne açısından ise karaciğer yetmezliği, böbrek hasarı, akciğer ödemi, kafa içi kanamalar gibi ciddi komplikasyonlar görülebiliyor. Dr. Tursun, "Anne ölümünü engellemek için erken tanı ve tedavi hayati önem taşır," şeklinde uyardı.
Kimler Risk Altında?
Gebelikte hipertansif hastalıkların daha sık görüldüğü gruplar arasında 35 yaş üstü gebeler, obezite, diyabet, kronik hipertansiyon ve çoğul gebelik gibi durumları yaşayanlar bulunuyor. Ayrıca, sedanter yaşam tarzı olan yani yeterince hareket etmeyen gebelerde de hipertansiyon daha fazla görülüyor.
Önleme ve Erken Tanı
Her gebede rutin tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Tursun, "Gebelik öncesinde kilo fazlalığı varsa, diyabet varsa ve tansiyon problemleri mevcutsa bunların mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor. Ayrıca, gebelik süresince her kontrolde tansiyon ölçümü yapılmalı ve yüksek riskli gebelere düşük doz aspirin uygulanarak preeklampsinin önüne geçilebilir," dedi.
Gebelikte yüksek tansiyon, ani kilo artışı, ellerde ve yüz bölgesinde ödem, baş ağrısı gibi şikayetlerle karşılaşıldığında, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği de uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Hipertansiyonun, doğru tedavi ve düzenli kontrollerle yönetilmesi gerektiğini belirten Dr. Tursun, gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığı için her türlü uyarının ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.