Mersin’de gerçekleştirilen Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı başarıyla tamamlandı. Tatbikatta, Ecemiş fay hattında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin simülasyonu yapıldı. Mersin ve çevre illerden gelen ekipler, afet müdahale kapasitesini test etti.

Geniş Kapsamlı Tatbikat Başarıyla Tamamlandı

AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan senaryoya göre, bugün Mersin’de gerçekleştirilen Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) Bölge Düzeyi Deprem Tatbikatı büyük bir öneme sahipti. Ecemiş fay hattında meydana gelen ve merkez üssü Tarsus olan 7.0 büyüklüğündeki depremin simüle edildiği tatbikatta, Mersin, Niğde, Adana ve Konya illerinden gelen ekipler destek sağladı.

Deprem Tatbikati Karamanda Hissedildi Mi2

Seviye 3 Alarm Durumunda Kritik Müdahaleler Simüle Edildi

Tatbikat, Mersin’de seviye 3 alarm durumu ile başarıyla icra edildi. Antalya, Kayseri, Çorum, Sakarya, Ankara ve Eskişehir illerinden gelen ekipler, Mersin’e destek verdi. Mersin’in Tarsus, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli ve Çamlıyayla ilçelerinde yapılan saha tatbikatında; enkaz arama kurtarma, sanayi yangını söndürme, tahliye, trafik kazası, beslenme, hasar ve zarar tespiti, altyapı, enerji ve haberleşme gibi kritik müdahaleler gerçek zamanlı olarak simüle edildi.

Masa Başında Çalışmalar AYDES Üzerinden Gerçekleştirildi

Tatbikatta masa başı çalışmalar ise Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES) üzerinden yürütüldü. 24 saat süren tatbikat, Mersin’in afet müdahale kapasitesini test etti ve geliştirmeyi amaçladı. İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri, kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve AFAD gönüllüleri tatbikatta aktif rol aldı. Tatbikat, Mersin ve çevre illerin riskler ve olası afetler karşısında hazırlık seviyelerini artırmayı başardı.

Deprem Tatbikati Karamanda Hissedildi Mi3

Karaman’da Deprem Tatbikatı Hissedildi mi?

12 Eylül günü Mersin’de planlan kapsamlı deprem tatbikatı çevre illeri hissedilecek şekilde gerçekleşti. Karamanlı vatandaşların bu tatbikattan çok etkilenmediği gözlemlendi.

Geri ödemesiz 12 Bin TL destek!: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru nasıl yapılır? Geri ödemesiz 12 Bin TL destek!: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru nasıl yapılır?

Akıllarda 6 Şubat Depremi Öncesi Yapılan Tatbikat Sorusu Oluştu?

Yıllar önce 12 Kasım 2022 Türkiye geneli geniş kapsamlı afet tatbikatı yapılmıştı. Ardından 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili kapsayan binlerce insanın can verdiği deprem meydana gelmişti. Tatbikat sonrası sosyal medya ve arama motorlarında kullanıcılar, gerçekleştirilen tatbikatların fay hatlarını harekete geçirip geçirmediğini merak edip araştırmaya başladı. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda yapılan deprem tatbikatlarının doğrudan fay hattına aktif hale getirebileceği bilgisine ulaşılmamıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ