Ramazan ayı yaklaşırken, diyabet hastalarının oruç tutma konusundaki riskleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirten Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, hastaların sağlık durumlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Diyabetin süresi, kullanılan ilaçlar, eşlik eden hastalıklar ve genel sağlık durumunun belirleyici olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ecemiş, “Oruç tutmak isteyen şeker hastalarının mutlaka doktor onayı alması gerekir. Kendi başlarına karar vermemeleri hayati önem taşır” dedi.
Oruç Tutması Sakıncalı Olan Hastalar
Özellikle insülin kullanan veya şeker kontrolü düzensiz olan hastalar için oruç tutmanın sakıncalı olduğunu vurgulayan Ecemiş, nörolojik ve kardiyovasküler rahatsızlıkları bulunan, böbrek sorunları yaşayan veya diyabete bağlı nörolojik problemleri olan bireylerin oruç tutmaması gerektiğini belirtti.
Doktor Kontrolü Şart
Diyabet hastalarının oruç tutmaya karar vermeden önce doktorlarıyla görüşmesi gerektiğinin altını çizen Ecemiş, “Eğer hasta, şeker takiplerini düzenli yapabiliyorsa ve ilaçları uzun etkili değilse, doktor kontrolünde uygun bir diyet planı ile oruç tutabilir. Ancak bu süreç mutlaka kontrollü yürütülmelidir” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar, diyabet hastalarının bilinçsizce oruç tutmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, mutlaka hekim kontrolünde hareket etmeleri gerektiğini hatırlattı.