Kırk yıldır gazetecilik yapıyorum. Tanıdığım değerli insanlar ve tanık olduğum olayları düşününce, “Türkiye büyük ülke” demezsem, günaha girerim. Rahmetli Süleyman Demirel, boşuna mı miting meydanlarında “Büyük Türkiye” sloganları eşliğinde halka hitap ederdi. 19 Eylül 2024, Perşembe günü saat 00.15 sıralarında telefonuma mesaj geldi. Eğitimle ilgili hafta sonu yapılacak bir çalıştay için metin hazırlıyordum. Mesaja baktım; Valiler Kararnamesi yayınlanmış. Haberin başlığı ve spotu şöyleydi: Valiler Kararnamesi ile 16 kente yeni vali atandı Valiler Kararnamesi ile 16 ilin valisi değiştirildi, 12 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi.

200 Ülkede Yalnızca Karaman’da Yapılıyor 200 Ülkede Yalnızca Karaman’da Yapılıyor

Dort Yilda Bes Vali Karaman Kayak Merkezi Mi10

Gazeteciyim ve doğal olarak meraklıyım. Kimler gitmiş, kimler gelmiş. Hızlıca göz attım. Aman Allah’ım. Listede Karaman da var. Akıl alacak şey değil. Hüseyin Engin Sarıibrahim; Karaman’a geleli ne kadar oldu? Arşive giriyorum. H. Engin Sarıibrahim, Cumhurbaşkanlığının 09.08.2023 tarihli ve 2023/376 sayılı Kararnamesi ile Karaman Valisi olarak atanmış, 18.08.2023 tarihinde göreve başlamış. Karaman’ın 13 aylık valisi. 13 ayda valilik gibi bir makamda değişiklik niye yapılır? Karaman’da toplumsal bir olay oldu da Vali Sarıibrahim bu olaylarda çuvalladı mı? Akçeli bir işe mi karıştı? Bunların olmadığını biliyoruz. Peki niye?

Dort Yilda Bes Vali Karaman Kayak Merkezi Mi2

Bir nedeni olmalı! Vali H. Engin Sarıibrahim Karaman’ı sevmiş, Karaman da kendisini sevmişti. Vali Sarıibrahim’i diğer valilerden ayırt eden önemli özelliği ev ziyaretleriydi. Birçok aileye misafir oldu. Sevgisini dile getirmekten çekinmeyen şeffaf bir yöneticiydi. Sevecenliği yüzünde yansıyan yüce gönüllü bir insan. Karaman’da tanışıp nezaketine hayran kaldığım valilerden biri Fahri Meral’di. 2020 yılında görevi Mehmet Alpaslan Işık’a devretti. Alpaslan Işık da nezaketiyle, kibarlığıyla hatırlanır. Pandemi döneminin zor koşullarını ekibiyle aştı. Ancak Yunus Emre Yılı heba edildi. Türk Dil Bayramı törenlerinin en sönük geçtiği dönem o yıllar oldu. Işık’ın elbette haklı nedenleri vardı. Birçok olayın arka planını biliyorum.

Dort Yilda Bes Vali Karaman Kayak Merkezi Mi3

Mehmet Alpaslan Işık’ın ardından 2022 yılında Tuncay Akkoyun Karaman Valisi olarak atandı. Tuncay Bey aktifti, heyecanlıydı. Karaman’ı kısa sürede tanıdı. Karaman’a büyük hizmetlerde öncülük yapacağına inanıyordum. Uzun ömürlü olmadı, terfien Mardin’e atandı. Tuncay Akkoyun’dan sonra 2023’te yerine Hüseyin Engin Sarıibrahim vali oldu. Sarıibrahim, geldiği günden bu yana neredeyse tatil yapmadan çalıştı. İl müdürlüklerinin her etkinliğinde yer aldı. Ak Parti’nin Valisi sözünü Karaman’ın gündeminden çıkardı. İkili ilişkilerde birikimini fark ettiren bir karakterdi.

Dort Yilda Bes Vali Karaman Kayak Merkezi Mi4

Akçaşehir Belediyesi’nin Elma Festivali’nde ev sahibi gibiydi. Plaketleri sunmak için platforma çıktığında alkış tufanına tutuldu. Akçaşehirlilerin gönlünü kazandı. Tarımsal ve kültürel her etkinliğin hamiliğini üstlendi. Vali Sarıibrahim’den söz edip eşi hanımefendiyi unutmak olmaz. Hatice Sarıibrahim, Karaman’a çabucak ısındı. Çocuklarını Karaman’da okuttular. Hatice Hanım, başta çocuk evleri sitelerindeki miniklerin gönüllü annesi oldu.

Dort Yilda Bes Vali Karaman Kayak Merkezi Mi12

Karaman’ın en aktif ve etkin STK’sı olarak gördüğüm Kitap Kulübü’nün Gazi Kültür Sanat Merkezi’ndeki toplantılarının müdavimiydi. Sarıibrahim çifti, Karaman’da kültür ve sanat alt yapısını güçlendirmeyi öncelikli görev olarak gördüler. Karaman’ın önceliği bana göre de kültür ve sanat olmalı. Bu konuda çok eksiği var. Etkinlik sayısı yetersiz. Bazı etkinliklerde ise salonlar bomboş oluyor. Karaman kent kültüründen uzaklaşmamalı. Hüseyin Engin Sarıibrahim’i yakından tanıma fırsatım oldu. Entelektüel bir kişilik.

Sempatik, karizmatik, son derece kibar, ölçülü ve görevinin bilincinde bir yönetici. Türkiye’nin insan sermayesinin nadide örneklerinden biri. Bu kadar kısa valilik mi olur? Okullar açılmış. Dersler başlamış. Bir anda “Sizi merkeze alıyoruz” demek, karar vericiler açısından çok kolay. Şimdi Ankara’dan kiralık ev bakılacak, çocukların okullara kayıtları yapılacak. Taşınmak kolay değil. Üstelik zamanlaması da hiç uygun değil. Çocukların ruh sağlıklarının bozulabileceği kimsenin hatırına gelmez mi?

Dort Yilda Bes Vali Karaman Kayak Merkezi Mi23

Ben Karaman’da iyi bir okurumu kaybettim. Ankara’da bir dostum olacak. Makamlar geçici. Bunu bilmeyen var mı? Ama bu kadar da kısa olmasın. Kayıp iki yönlü; hem şehir hem yöneticinin ailesi için. Hakkaniyetli değil. Dört yılda beşinci vali. Karaman’a yazık olmuyor mu? İnşallah yeni valimiz Mehmet Fatih Çiçekli en az üç yıl görev yapar. Bürokratik tecrübesi olmayan, kamu yönetimi veya hukuk vb lisans eğitimi almamış, şartların ve dönemin sonucunda belediye başkanlığına seçilen biri beş uzun yıl görevde kalıyor. İsterse hiç bir icraatı olmasın.

Devlet adamlığı terbiye ve görgüsüyle yetişen, bir önceki kuşaktan meslek büyüklerinden devlette çarkların nasıl döndüğüne ilişkin bilgilerle pişen bürokratların atandığı, başta valilik olmak, üzere bazı makamlar, kaydırak gibi olmamalı. Atama konusunda yetkili olanlar, incelikli olmalılar. Çok yönlü düşünmeliler. Bir görev değişikliği, sadece bir kişiyi ilgilendirmez. O makamla ilişkili olan bireyleri, ailesini, yakın çevresini ve daha birçok katmanı doğrudan etkiler.

İşin ekonomik boyutu da asla göz ardı edilmemeli. Bir taşınma işlemi bazen tüm hesapları alt üst eder. Sözün özü: Karaman, dört yılda beşinci valiyi karşılamaya hazırlanıyor. Bir şehrin başını döndürmek istiyorsanız, yöneticilerini koltuklarında uzun süre oturtmayın. Karaman, tepkisiz şehir. Mevcut valinin gidişine de, yeni valinin gelişine de aynı kayıtsızlıkta yaklaşılacağından şüphem yok

Kaynak: Ahmet Tek