Nöroloji Uzmanı olarak görev yapan Doktor Turgay Dölek, Alzheimer hastalığının genellikle 65 yaş ve üstü insanlarda görüldüğünü ve bu hastalığa kadınların erkeklere göre daha çok yakalandığını belirterek, 2050 yılında dünya genelinde 130 milyon insanın Alzheimer hastalığına yakalanmasının beklendiğini söyledi.

Demansın hastalık grubu içerisinde yüzde 70 oranıyla en sık görülen hastalık olduğunu belirten Uzman Dr. Dölek, demans hastalığının genellikle 65 yaşın üstündeki bireyleri etkileyen ve beyinde hücrelerin ölümü ile seyreden bir hastalık olduğunu belirtti.  21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde hastalığın gelecekte sayı olarak nasıl artabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Dölek dünya üzerinde 47 milyon olan bu rakamın ülkemizde 600 bin olduğunu açıkladı. 

Erkekler Mi Kadinlar Mi Daha Cok Alzheimera Yakalaniyor1

Alzheimer Hastalığı Nedir? 

"Alzheimer hastalığı genellikle ileri yaş ile ilişkili bir hastalıktır. diyen Uzm. Dr. Dölek hastağın üç evreden oluştuğunu söyledi. "Bu evrelerin de öncesindeki preklinik dönemde hastaların iç görüleri korunmuştur ve kendileri unutkanlıklarını fark ederek hekime müracaat edebilirler." diyen Uzm. Doktor Dölek "Hastalık ilerledikçe tabiri caizse unutkanlıklarını da unuttukları için yakınları veya aile bireyleri hastanın günlük yaşamı içerisinde bazı işleri yapmakta zorlandığını, davranışsal problemler yaşadığını fark ederek nöroloji hekimine muayene için getirirler.

Erkekler Mi Kadinlar Mi Daha Cok Alzheimera Yakalaniyor2

Bu hastalık çok sinsi 20'li yaşlarda görülmeye başladı Bu hastalık çok sinsi 20'li yaşlarda görülmeye başladı

Alzheimer Hastalığında Hangi Testler Yapılır?

"Tabii ki biz Alzheimer hastalığı tanısı koymadan önce unutkanlık yapan diğer sebepleri ayırt etmek için bazı testler yapmaktayız. Kan testi, beyin görüntülemeleri ve mental durum testlerinin yanı sıra psikologlar tarafından mini mental test uygulaması yapılmaktadır. Daha sonrasında da hastalığın tanısını koyduktan sonra tedavisine, tedavi yaklaşımına geçmekteyiz. Burada en önemli husus Alzheimer hastalığının ve Alzheimer hastasına yaklaşımın hasta yakınları tarafından çok iyi özümsenmesi ve bu konuda da tıbbi profesyonellerin hasta yakınlarına eğitici ve bilgilendirici şekilde yaklaşmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu. 
             

Kaynak: İHA