Yürüyüş öncesi Hatuniye Medresesinde düzenlenen törende konuşan Hazreti Mevlana'nın 22'inci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Konya'ya her gelişlerinde babasının Karaman'a da kendilerini getirerek, ziyarette bulunduklarını belirtti. Hazreti Mevlana'nın nerelerden geçerek Konya'ya nasıl geldiğini hayal kurduğunu aktaran Bayru, "Vakfın Konya Şubesini kurduğumuz zaman Karaman'dan Konya'ya gelişini bir yürüyüş halinde program yapalım diye düşündük. İki il valisi de destek vereceklerini söyledi. Bu yürüyüşümüze başladık. İki senedir yapamıyorduk. Bu seneki beşinci yürüyüşümüz olacak" dedi.

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun da törende yaptığı konuşmada,
"Hazreti Mevlana’yı, Muhterem Validesi Mümine Hatun’un manevi huzurunda nâm-ı diğer Karaman Mevlevihanesi’nin şimdiki adıyla Aktekke Câmii’nin hemen yanıbaşında bu vesileyle rahmetle, hürmetle ve özlemle yâd ediyoruz.
Anadolu Topraklarında ve Horasan’dan Balkanlar’a sınırları engin gönül coğrafyamızın her bir yerinde; sevgi, muhabbet, dostluk ve kardeşlik havasının en büyük mimarlarından biri de hiç şüphe yok ki Hazreti Mevlâna’dır.
Hazreti Mevlâna, gönül deryasından süzülen düşünceleri, özünden dile gelen sözleri ve kalbinden kalemine akan eserleri ile bir kandil misali asırlar boyu yolumuzu aydınlatmıştır, tüm insanlığa ışık tutmuştur. Bundan sonra da ışık tutmaya devam edecektir.
Hazreti Mevlâna’nın yaklaşık 8 asır önce yazdığı, kalplere nakşettiği her biri hikmet pınarı olan sözlerinin ve öğretilerinin her dem diri kalması; ancak ve ancak samimiyet, muhabbet ve ilahi aşk ile açıklanabilir.
Nitekim âlimler, bedenen dünyadan ayrılsalar da eserleri, sözleri ve fikirleri ile aramızdaki mevcudiyetlerini hâlen devam ettirmektedirler.Rabbim bizleri Hazreti Mevlâna ve tüm gönül erlerimizin ilim, irfan ve hikmetle dolu pak yolundan ayırmasın.
Kıymetli Vatandaşlarımız,
Er meydanlarında şehirleri fetheden Sultan Alparslanların, Fatih Sultan Mehmetlerin gayretleri ve fedâkarlıkları kadar; gönülleri fetheden, toprağa manevî mührümüzü vuran Hazreti Mevlana’nın, Yunus Emre’nin ve diğer gönül erlerimizin gayretleri de çok önemlidir.
Bizler şunu çok iyi biliyoruz ki:
“Medeniyetler ve milletler sahip oldukları değerlerle tarih sahnesine çıkarlar, var olurlar ve yaşarlar.”
Mevlâna Celaleddîn-i Rûmî’nin, Karaman’ımızda uzun yıllar kalmış olması da bizler için bir iftihar vesilesidir ve bir gurur kaynağıdır.
Hazreti Mevlana şehrimiz için eşsiz bir değerdir, bulunmaz bir kıymettir.
Uhuvvet ve muhabbet mayası ile mayalanan Necip milletimiz ve Aziz Karaman’ımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da; insanı, dostluğu, merhameti ve erdemi merkezine alan Hazreti Mevlâna’nın öğretilerini yaşatmaya ve bayraktarlığını yapmaya gururla devam edecektir.
Zira nefret, zulüm ve tefrika ile günümüzde karanlıklar içerisinde boğulan dünyada, Mevlana’nın öğretilerine ve Mevlana’nın hikmet dolu yaşantısını hayatımıza örnek almaya son derece ihtiyacımız vardır.
Bizler Mevlana’nın adeta hikmet dolu pınarından süzülen öğretilerini hayatımıza geçirdiğimiz de dünyaya nefret yerine sevgi, tefrika yerine beraberlik, düşmanlık yerine kardeşlik, zulüm yerine adalet ve kibir yerine tevazu tohumları serpilecektir.
Buna yürekten inanıyoruz!
Hazreti Pîr’in ifadeleriyle:
KARDEŞİM SEN DÜŞÜNCEDEN İBARETSİN
GERİYE KALAN ET VE KEMİKSİN
GÜL DÜŞÜNÜR, GÜLİSTÂN OLURSUN
DİKEN DÜŞÜNÜR, DİKENLİK OLURSUN…
Evet, zihnimizi ve düşüncelerimizi kötülüklerden arındırıp, güzelliklerle kuşatırsak, şüphesiz ki kardeşliğimiz ve muhabbetimiz artacak, birlik ve beraberliğimiz perçinlenecektir.
Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim etsin.
Bu duygularla, ilahi aşkın sembol isimlerinden, vefatını Rabbimize vuslat olarak kabul eden, ölüm gününü düğün günü: “Şeb-i Arus” olarak tabir eden Hazreti Mevlâna Celaleddîn-i Rûmî’yi Karaman’dan uğurlanışının yıl dönümünde bir kez daha rahmetle ve hürmetle yâd ediyorum." ifadelerinde bulundu.
Şehrimizi varlıkları ile onurlandıran hemen yanı başımızda Aktekke Câmii'nde kabirleri bulunan Hazreti Mevlâna’nın Muhterem Valideleri Mümine Hatun’u, ağabeyini ve akrabalarını rahmetle ve saygıyla anıyorum.
Vali Akkoyun ve beraberindeki heyet daha sonra Hazreti Mevlana'nın annesi Mümine Hatun, kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camisi'ni ziyaret etti. Kur'an-ı Kerim ve okunan duanın ardından Vali Akkoyun Esin Çelebi Bayru'ya Türk Bayrağı verdikten sonra yürüyüş başladı.
Programa, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun’un yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güventürk, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Çetinkaya, Hazreti Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile vatandaşlar katıldı.






