İskilip Neyi İle Meşhur? Sorularının sıkça araştırıldığı ve yer olarak merak edilen bir çok kişinin araştırdığı İskilip’i sizler için araştırdık detaylar haberimizde….

Ahu Tuğba 26 gün sonra toprağa verildi Ahu Tuğba 26 gün sonra toprağa verildi


İskilip Nereye Bağlı?
1921 yılına kadar bağımsız bir sancak olan Çorum, Cumhuriyetin ilanından sonra İl olunca İskilip Çorum'a bağlı bir İlçe merkezi olduğu ve İskilip İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesinin birleştiği sınırlarda, geçiş bölgesinde olduğu bilinmektedir. Anadolu'nun en eski yerleşim alanlarından birisidir. Çorum'a 55 km. uzaklıkta olup, Çorum-Kastamonu arasında bulunmaktadır. Anadolu'nun en eski yerleşim alanlarından birisi olarak bilinmektedir ayrıca Çorum'a 55 km. uzaklıktadır. İklim olarak ılıman karasal iklime sahiptir. Kışlar bol yağışlıdır. Yazlar sıcak ve nispeten kurak olarak geçtiği bilgilerimiz arasındadır. Ayrıca en yüksek dağı  Teke Dağı 1700 metre olduğu ve Kayın, meşe, karaçam, sarıçam, kavak, gürgen, kestane, köknar, ıhlamur, kiraz, kızılcık, ceviz, ahlat, alıç, dut gibi ağaç türleri ilçe topraklarında yetiştiği de araştırmalarımız arasındadır.

Iskilip Neyi Ile Meshur1


İskilip Neyi İle Meşhur?
İskilip mutfağının kökeninin Orta Asya bozkır mutfak kültürüne kadar gittiği yemeklerin yapılış ve sunum şekillerinden de anlaşılmaktadır. Özellikle İskilip Dolmasının yapımında kullanılan kazan, saçayağı, kepçe ve sunumunda kullanılan lengerler bu yemeğin yapılış ve sunum itibarı ile tamamen bir toy yemeği olduğunun delili olarak bilinmektedir. İskilip'in bu kadar meşhur olmasında en önemli etkenlerin başında İskilip dolması geliyor. Bu nefis dolma, düğün gibi özel günlerin baş tacı yemeklerinden biri olarak öne çıkıyor. Büyük kazanlarda pişirilen İskilip dolmasının içerisinde Akçeltik pirinci, et, et suyu ve kuyruk veya sığır içi yağı bulunduğu ve lezzet olarak herkes tarafından sevilen bir yemek olduğu bilinmektedir.

Kaynak: HATİCE KARACA