Türkiye’de 2018 yılından bu yana verilmekte olan Travma İleri Yaşam Desteği (TİLYAD) eğitimi, ilk kez Karaman’da Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan sağlık personellerinin hastane öncesi travmalı hasta yönetimi konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla İl Ambulans Servisi’ne bağlı acil yardım istasyonlarında çalışan ATT ve Paramedik personellere yönelik olarak verildi.
İl Ambulans Servisi Başhekimliği eğitim birimi koordinasyonunda düzenlenen 6 eğitmen ve 9 kursiyerin katıldığı eğitim programında katılımcılara ‘‘olay yeri yönetimi ve triyaj, travmalı hastalarda acil olgu yönetimi, kafa travmaları, göğüs travmaları, batın travması, uzuv travmaları ve yanık-kıraç sendromu” konularında 3 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimin son gününde kursiyerler teorik ve pratik uygulamaların olduğu bir sınavdan geçirildi ve başarılı olanlara sertifikaları takdim edildi.
“Gidiş geliş sürecinde zorlanıyorduk”
Eğitim için önceden Konya’ya gittiklerini ifade eden paramedik çalışanı Umut Köktebir, “Biz daha önce bu eğitimi Konya İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde alıyorduk. Başka bir ile gittiğimiz için gidiş geliş sürecinde zorlanıyorduk. Şu an kendi ilimizde eğitimin olması bizim için ayrı bir avantaj oldu. Kendi eğitmenlerimizle burada çalışıyor olmanın katkısı bize daha çok oluyor. Eğitimler gerçekten yararlı geçti” dedi.
“Çok verimli bir eğitim oldu”
Eğitimin verimli geçtiğini söyleyen paramedik çalışanı Hicran Ceylan, “Bu eğitimde travma hastalarına yaklaşımı öğrendik. Daha önce eğitim için Konya’ya gidiyorduk bu sefer kendi ilimizde eğitim aldık ve çok verimli bir eğitim oldu” diye konuştu.
“Bizlere çok faydası oldu”
2 yıldır Paramedik çalışanı görevinde olduğunu söyleyen Talha Tatar, “Önceden eğitim için Konya’ya gidiyorduk ve bu bizim için çok masraflı oluyordu. Konya koordinatörlüğü ve Karaman koordinatörlüğü iş birliği yapmış. Bizlere çok faydası oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.
“Zaman bu meslekte bizim için çok önemli”
14 yıllık sağlık teknisyeni olduğunu söyleyen Tuğba Altınok, “Daha çok güncellemeler yaptık. Az kullandığımız malzemeleri daha çok kullanmaya özen göstermemiz gerektiğini öğrendik. Zaman bu meslekte bizim için çok önemli zamanı daha güzel kullanmayı öğrendik. Bildiklerimizi tekrar etmiş olduk ve bize katkısı çok iyi oldu. Ulaşım açısından Karaman’da yapılması bizler için daha iyi oldu” diye konuştu.
“TİLYAD eğitimi Karaman’da ilk kez gerçekleştirildi”
Eğitim hakkında bilgi veren Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Özçelik, “TİLYAD eğitimi Karaman’da ilk kez gerçekleştirildi. Bu eğitimin girişimini yapmıştık ve Konya’dan eğitimimizi değerlendirmek için eğitmenlerimiz geldi. Onların onay süreci sonrası eğitimi artık Karaman’da verebiliyor hale geleceğiz. Travmalı hastalara ve kazazedelere olay yerinde, hastaneye sevk edilmeden önce müdahale edebilmek ve personelin bilgilerini güncel tutmak amacıyla bu eğitimleri, bakanlığımızın belirlediği doğrultuda veriyoruz. Bu süreçte emeği geçen Karaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Serkan Yurdakul’a, Konya İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve Sağlık Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz” dedi.