Karapınar'ın Reşadiye Mahallesinde birbirine komşu olan Karakuyu, Ekmekçi, Cafer Şık ve Seyithacı yaylalarında çok sayıda obruk bulunurken Ekmekçi Yaylası ve Cafer Şık Yaylasında ise son zamanda oluşan obruklar vatandaşın korkulu rüyası oldu.

Adem Ekmekçi'ye ait tarla çevresindeki ağaçların olduğu bölge içinde derinliği 2 metre olan obruk oluşurken, çiftçi Fatih Şık'ın şeker pancarı ekili tarlasında 1 yılda üst üste 2 obruk meydana geldi. 

Motorine indirim geldi Motorine indirim geldi


 Karapinarda Evlerde Obruk Riski1
"İnmeye Devam Ediyor"

2 sene önce tarlasında ağaçların arasında bir obruk oluşumu başladığını belirten çiftçi Adem Ekmekçi süreçle ilgili olarak şu aktarımlarda bulundu: "Şu andaki hareketliliği birkaç gün önce çevrede yaşayanlar fark etti, 2 metre derinliğinde yeni küçük obruk oluştu. Çok da genişlemiş durumda. Şu anda inmeye de devam ediyor ve aktif halde. Birkaç gün içeresinde derin bir çukur olacak diye tahmin ediyoruz. Yakınlarına yaklaşamıyoruz. Şu anda bu bölgedeki obrukların hepsi çalışıyor. Aşırı bir sıkıntı var. Sularda genelde bulanıklık var. Çocuklar meyve toplamaya geliyor. Çocuklara bir şey olacak diye korkuyoruz" dedi. 

Karapinarda Evlerde Obruk Riski2
 
"Çıkmazın İçindeyim"  
Tarlasında bir yılda 2 obruk oluşan Fatih Şık ise 20 gündür uyuyamadığını belirterek, "Yaşadığım yeri ölçüyor, neyin üzerinde yaşadığımı gösteriyorlar. Şu anda yaşam ile ölüm arasında bir ip. Çıkan sonuç tamamen riskli. En acısı pancar içindeki obruktu. Pancar içindeki obruğa alıştım. Hayvan ahırında iç kısımlarda ve evin dibinde obruk riski olduğu ölçümlerde ortaya çıktı. Çevre bölgelerde tekrar obruklar oluştu. Bir kaç gündür tedirginlik arttı. Uykuyu kaybettik, şuurumuzu kaybetmek istemiyorum. Çıkmazın içindeyim" şeklinde konuştu. 

Karapinarda Evlerde Obruk Riski3
 
"Herhangi Bir Depremle Daha da Artacak”

Sorunlu bölgede obrukların oluşumuna sebep olan 2 farklı su kanalı tespit ettilerini belirten Jeofizik Mühendisi Oğuz Kaan Kılıç bölgedeki toprakların kireçli topraklar olduğunu söyledi. 

4-5 farklı bölgeden elektrik ölçümleri aldıklarını belirten ve sonuçları rapor haline getiren Kılıç, "Taşlar erime boşlukları meydana getirmektedir. Ölçüm sonucunda ev bölgesinde obruk riski tespit edildi. Bunun yanında hayvanların kaldığı ahırda da obruk riskleri tespit edildi. Bu riskin obruk oluşan tarla, ahıra doğru ve köyün içine doğru 2 farklı kanalda ilerlediğini gördük. Kendi içerisinde göçtüğü verisine ulaştık. İlk olarak 15 gün önce bir değişimi ölçtük. Bu bölgede tamamında kireçli olan çevrede obruk riski olduğunu analiz ettik. Bu bölge fay olan bir bölge. Bu fay titreşimler meydana getirerek obrukların zamanlamasını ve riskini artırmaktadır. 15 gün içinde yaklaşık 20 tona yakın bir toprağın yer değiştiğini tespit ettik. Bu zamanla artacak. Herhangi bir depremle daha da artacak” diye konuştu. 

Karapinarda Evlerde Obruk Riski4
           

Kaynak: İHA