Türkiye genelinde yankı uyandıran ve vatandaşların sosyal medya ve meydan protestolarına sebep olan Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir göçmenin 7 yaşındaki bir çocuğu taciz ettiği iddiası, bölgede büyük bir huzursuzluğa yol açtı. Gözaltına alınan Suriyeli şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu olayın ardından Kayseri'de ve Suriye'nin kuzeyinde gerilim arttı. Kayseri’deki Suriye olayları nedir detaylar haberimizde…

Kayserideki Suriye Olayi Nedir4

Kayseri'de, Suriyeli bir kişinin küçük yaştaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla tutuklanmasının ardından, halk sokaklara döküldü. Kayseri Valiliği, olayın Danişmentgazi Mahallesi'nde meydana geldiğini ve şüphelinin gözaltına alındığını, çocuğun ise koruma altına alındığını açıkladı. Bu olayın duyulmasının ardından, kent genelinde çeşitli noktalarda kalabalık gruplar toplandı.

23 23 Görmek Ne Anlama Gelir? 23 23 Görmek Ne Anlama Gelir?

Meydana gelen olayların kontrole alınması esnasında 14 emniyet mensubu ve 1 itfaiye eri yaralandı bilgisine ulaşıldı. Olayın faali olan şahsın cinsel istismar iddiasının ve sonrasında gerçekleşen olaylara ilişkin yayın yasağı getirilmesine karar verildi. Melikgazi ilçesindeki çeşitli mahallelerde sokağa çıkan vatandaşlar, Suriyelilere ait iş yerleri ve araçları ateşe verdi. Yaşanan olaylarda polis, kızgın ve öfkeli toplulupu dağıtmak için TOMA yardımıyla ve biber gazı kullanarak düzeni sağlamaya çalıştı. Olaylar sonucunda bir çok kişi gözaltına alınıp işlem yapıldığı ortaya çıktı.

Kayserideki Suriye Olayi Nedir1

İçişleri Bakanı Yerlikaya olayla ilgili açıklama yaptı:

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'deki gerginlikler sonrası yapılan provokatif eylemlerde 474 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlardan 285 kişiye ait  çeşitli suçlardan adli kaydı olduğuna dait tespitlerin olduğunu açıkladı.

Kayseri’deki olayın ardından Suriye’de güvenli bölge olarak nitelendiren alanda gerilim arttı.

Kayseri'de yaşanan çocuk istismarı olayına gelen tepkiler devam ederken, Suriye'nin kuzeyinde de gerginlikler yaşandı. Türk bayrağına ve TIR'lara yönelik saldırılar gerçekleşti. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa,Türkiye'ye verilen zararın kendilerine verilmiş zarar olduğunu ifade ederek, "Ortada bir provokasyon var. Suriye'deki olayları Türkiye'ye, Türkiye'deki olayları Suriye'ye taşımak olmaz. Suriye'de olanların hesabını biz göreceğiz. Türkiye'de kanuna karşı gelen eylemlerin hesabını Türkiye Cumhuriyeti Devleti zaten görüyor. Münferit olayları toplumsal hadiseye çevirirsek bundan ancak düşmanlarımız çıkar sağlar," dedi.

Kayserideki Suriye Olayi Nedir5

Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın Açıklamalar Geldi

Dışişleri Bakanlığı,” Kayseri'deki üzücü hadiselerin Suriye'nin kuzeyinde provokasyonlara malzeme edilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise artan gerilimlerin dikkatle izlendiğini ve kamu düzenini bozma girişimlerinin devletin tüm birimleriyle gösterdiği çaba sayesinde başarısız kılınacağını” ifade etti.

Bu olaylar, hem Kayseri'de hem de Suriye'nin kuzeyinde büyük bir yankı uyandırdı. Türkiye genelinde protestoların artışına yetkililer, halkı sağduyulu olmaya davet ederek, provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL