Buzlu ve ıslak yolda yol tutuşunu sağlamak amacıyla, ülkemizde 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması ile ilgili olarak araç sahipleri, hangi araçlara kış lastiği takılmasının zorunlu olduğunu araştırıyor. Bu uygulama, kar ve buz ile ıslak zemin üzerinde yol tutuşunu artırarak güvenli sürüşü sağlamayı amaçlamaktadır. Kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor? Özellikle binek araçlarda kış lastiği kullanımı zorunlu mu? kış lastiği zorunlu mu?, kış lastiği zorunluluğu 2024, kış lastiği zorunlu olan araçlar, kış lastiği zorunluluğu ne zaman?, kış lastiği zorunluluğu ne zaman bitiyor? şeklinde arama yapıyor. Detaylar haberimizde...

Kış Lastiği Nedir ? Kış Lastiği Neden Önemlidir ?

Kış lastiği uygulaması, genel olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan hususi araçlar dışındaki tüm araçlar için zorunlu olmasa da, can ve mal güvenliği ile sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önemlidir. Bu uygulama, kış şartlarına göre önlem almayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağduriyete uğramasını önlemeyi amaçlamaktadır. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlamaktadır.

Kış lastiği zorunluluğu, 1 Aralık'tan başlayarak 1 Nisan'a kadar devam etmektedir. Bu süre zarfında kış lastiği kullanmayan araç sürücülerine para cezası uygulanacaktır. Bu kural, Türkiye'de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtları kapsamaktadır.

Kis Lastigi Hangi Araclarda Zorunlu 2024 Kis Lastigi Zorunlu Olan Araclar3 

Kış Lastiği Hangi Araçlarda Zorunlu 2024?

ABC Matik Türk Malı mı? ABC Matik Türk Malı mı?

Binek araçlar için özel bir durum söz konusudur. Eğer binek araç hususi bir araç olarak kullanılıyorsa ve ticari amaçla kullanılmıyorsa, kış lastiği zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak binek araç, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılıyorsa, 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak zorunlu hale gelmektedir.

Kis Lastigi Hangi Araclarda Zorunlu 2024 Kis Lastigi Zorunlu Olan Araclar2

Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Düzce’deki bir araç bakım merkezi müdürü Ümit Sel, “Ticari araçlarda zorunlu tarih 1 Aralık, ancak can güvenliği için otomobiller daha erken tercih edebiliyor. Aşırı yol yapmayan insanlar daha erken taktırabiliyor. Kendi aracım için örnek vereyim. Sabah saatlerinde işe gelirken hava sıcaklığı 8-10 dereceyi görüyor. Akşam da eve giderken hava sıcaklığı yine aynı oluyor. Lastiklerde üretim tarihi çok önemlidir. Lastiğin raf ömrü 10 yıl olarak bilinir. Araç altında bu ömür 5 yıla kadar düşmekte. Vatandaşların lastiği alırken dikkat etmeleri gerekiyor. 5-6 yıllık lastik almamak önemli. Yırtık lastik almamaları lazım. Fiyat olarak daha uygun olacaksa tercih edebilirler, ancak mümkünse çok kullanılmadığını düşünürsek, kış lastiğini yeni tarihli almak faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

Kis Lastigi Hangi Araclarda Zorunlu 2024 Kis Lastigi Zorunlu Olan Araclar1

Kaynak: Eda Şahintürk