Bilgilendirme toplantısı Mevlana Kalkınma Ajansı'nın da destekleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Çatalhöyük Karşılama ve Tanıtım Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz3

Programın açılışında konuşan Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şenyüz, “Bizler Konyalı çiftçiler olarak kooperatifimiz bünyesinde şehrimizin, bölgemizin tarımsal üretimine katkı sağlamak ve çiftçilerimizin daha çok gelir elde etmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada ülkemizde çok eski zamanlardan beri üretimi yapılan ve son dönemde yeniden gündeme gelen kenevirle ilgili de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemizle birlikte çalışma yürüttük ve üretimi izne tabi olan kenevir bitkisinin üretim iznini alarak Çumra ilçemizde üretmeye başladık. Çok kısa zaman içerisinde hasadı yapılacak olan kenevirin geniş bir alanda kullanımı mevcut. Bugün düzenlenen programda da çiftçilerimizi bu konuda bilgilendirmek istedik. Toplantıyı düzenleyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitemize ve Mevlana Kalkınma Ajansımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz1

Ardından konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı da “Mevlana Kalkınma Ajansı olarak, yönetim kurulumuz önderliğinde ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda sorumluluk alanımızda bulunan Konya-Karaman illerinde gerek işletmelere, kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak uyguladığımız mali ve teknik destek programları ile gerekse de çeşitli konularda hazırladığımız plan ve raporlarla bölgemizin kalkınmasına yön vermek ve bu kalkınma sürecine katkıda bulunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz2

Son olarak kürsüye gelen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise, “Kenevir, sadece tarımsal bir ürün olmanın ötesinde, sağlık, tekstil, inşaat ve enerji gibi birçok sektörde kullanılabilen çok yönlü bir bitki olarak dikkat çekmektedir. Üniversitemiz de bu stratejik alanın potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek ve hem bölgemize hem de ülkemize katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün burada, kenevirin ekonomik ve sosyal potansiyelini, bu alanda yapılabilecek yatırımları ve karşılaşılan zorlukları hep birlikte ele alacağız. Akademik bilgi birikimimiz ile sektör temsilcilerimizin deneyimlerini bir araya getirerek, kenevir sektörünün geleceğine ışık tutmayı amaçlıyoruz. Bu vesileyle, katılımlarınız ve değerli katkılarınız için hepinize teşekkür ediyor, verimli bir toplantı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem'in yürüttüğü sunumlar kısmına geçildi. Sunumların öncesinde konuşan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, “Kenevir, yüzyıllardır Anadolu'da bilinen, yetiştirilen ve pek çok farklı alanda kullanılabilen bir üründür. İklim değişikliğini azaltmaya yardımcı olabilecek, kırsalda ve imalat sanayinde doğayla uyumlu, aldığından fazlasını geri veren çok yönlü kullanıma sahip, geriye dönüştürülebilir özelliklere sahiptir. Kenevir üretiminin girdi maliyeti daha az, toprak ve biyolojik çeşitlilik üzerine olumlu bir etkiye sahiptir. Kenevir toprak ıslahında da kullanılan, dahası sıfır atık üreten bir bitkidir. Bunları yanı sıra kenevir, biyodizel ve biyokütle yakıt yapımı için kalorifik değerler üzerinden en uygun, en doğa dostu, en hızlı üretilen, en bol kaynaktır. Bu manada kenevir üzerinde yapılan çalışmalardan biri de enerji bitkisi olarak kenevirdir. Kenevirin kullanım alanları bunlarla da sınırlı kalmayıp, tekstil, ilaç, kozmetik, yağ sanayi, kağıt endüstrisi, inşaat ve yapı malzemeleri gibi daha pek çok sektör ve alanda kullanımı her geçen gün genişlemektedir. Burada önemli olan bu üründen istifade etmek, resmi otoriteler ve özel sektör temelinde başlatılan araştırma ve çalışmaların hızlandırılmasıdır. Bu noktada bugün kenevir konusunu hem akademik hem de özel sektör boyutuyla ele alarak devletimizin bu noktadaki yaklaşımlarını irdeleyeceğiz. Gerek katılımcılarımız gerekse de konuşmacılarımız arasında akademisyenlerimiz, özel sektör temsilcilerimiz ve bakanlık yetkililerimiz bugün aramızdalar, işin gerçek sahibi çiftçilerimiz, üreticilerimiz de yine buradalar. Böylesine anlamlı toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek “Kenevir ve Enerji” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar 18 Eylül 2024 Çarşamba Döviz Fiyatları Dolar ve Euro Bugün Ne Kadar 18 Eylül 2024 Çarşamba Döviz Fiyatları

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz6

Sonrasında ise sırasıyla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Köklü “Kenevir ve Kompozit Malzemeler”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Çelik Tolu “Konya'da Kenevir Üretimi”, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Serkan Dölek “Kenevir Yetiştiriciliği ve Yasal Mevzuat”, Bayram Soydan “Kenevir Üretimi ve Ar - Ge Çalışmaları” konulu sunumlar eşliğinde katılımcıları bilgilendirdi. Toplantı, soru cevap kısmı, genel değerlendirme ve kenevir konusunda fikir alışverişleri ile sona erdi.

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz4

Programa, AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, Çumra Belediye Başkanı Mehmet Aydın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hidayet Oğuz, Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan, Karaman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Güzel, kamu kurum ve kuruluşları ve oda ve borsaların temsilcileri ile Konya başta olmak üzere Kayseri, İzmir, Kastamonu ve Kahramanmaraş'tan gelen üreticiler katılım sağladı.

Kmu Rektoru Gavgali Kenevir Sektorunun Gelecegine Isik Tutmayi Amacliyoruz5

Kaynak: İHA