BirGün Gazetesi’nin haberine göre, KMÜ rektörlüğü tarafından yayımlanan akademik kadro ilanlarında, adrese teslim atamaların önü alınamıyor. Geçmişte "Şeytanla mücadele edecek insan eğitimi üzerine çalışmaları bulunan" şartıyla dikkat çeken üniversite, bu kez Tasavvuf, Türk Edebiyatı ve Yakınçağ Tarihi gibi farklı bölümlerde, sadece belirli kişilerin başvurabileceği ilanlar açtı.

Kişiye Özel İlanlar YÖK Engeline Rağmen Sona Ermiyor

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), YÖK'ün engelleme çabalarına rağmen adrese teslim atama tartışmalarının odağında yer almaya devam ediyor. Geçmişte dikkat çeken özel şartlı ilanlar, bu kez yine kamuoyunun gündeminde. Özellikle, ilahiyat, edebiyat ve eğitim fakültelerinde açılan kadro ilanlarında yer alan şartlar, tek bir adayı hedef alıyor gibi görünüyor.

İlahiyat Fakültesi İlanı: Y.P.'ye Özel Şartlar

KMÜ İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bölümleri Tasavvuf Anabilim Dalı’nda açılan doçentlik kadrosu ilanı, "Tasavvuf alanında doktora yapmış olmak, doçentliğini tasavvuf alanında almış olup tasavvufi bilgi, tasavvuf-kelam ilişkisi ve klasik dönem sufiler hakkında çalışmaları olmak" gibi son derece spesifik şartları içeriyor. Bu şartları karşılayan Y.P.’nin, “Tasavvuf-Kelam İlişkisi,” “Cüneyd-i Bağdâdî'nin Halifesi Ebû Muhammed el-Cerîrî: Hayatı ve Tasavvufî Görüşleri,” ve “Bir Bilgi Olarak Sûfîlerin Marifet Anlayışı” gibi çalışmaları bulunuyor.

Ek tercihler başladı: “Başarı şartı devam ediyor” Ek tercihler başladı: “Başarı şartı devam ediyor”

Edebiyat Fakültesi: Ş.C.B.’yi İşaret Eden Kadro

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde açılan doktor öğretim üyesi kadrosunda ise "Doktorasını Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalında yapmış olup modern Türk şiiri ve öyküsü ile edebiyat-doğa ilişkisi üzerine çalışmaları olmak" şartı aranıyor. Bu şartlar, “Nurullah Genç'in Şiirlerinin Tema ve Yapı Bakımından İncelenmesi” başlıklı yüksek lisans tezi ve “1950 Sonrası Türk Hikâyesinde Ekoeleştiri ve Çevre Bilinci” başlıklı doktora tezi bulunan Ş.C.B.’yi doğrudan işaret ediyor.

Yakınçağ Tarihi İçin Adrese Teslim İlan: E.K.’ye Uygun Koşullar

KMÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı için açılan ilanda, "Lisansını tarih, doktorasını yakınçağ tarihi anabilim dalında tamamlamış olup Karaman coğrafyası özelinde Osmanlı şehir, köy veya taşra yaşamı ile kentlilik bilinci konularında çalışmaları olmak" şartı aranıyor. E.K.'nin “Bir Kadim Köyün Monografisi: Tarihî, Sosyal ve Kültürel Yönleri ile Yeşildere (İbrala) / Karaman” başlıklı yüksek lisans tezi ve “Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Larende / Karaman (1839-1923)” başlıklı doktora tezi, ilana tam uyum sağlıyor.

Eğitim Fakültesi’nde Yine Tek Kişiyi Hedefleyen İlan

Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı için açılan doktor öğretim üyesi ilanında, "Yüksek lisans ve doktora eğitimini okul öncesi eğitimi alanında tamamlamış olup çocukları tanıma ve değerlendirme ve okul öncesi dönemde yılmazlık konularında çalışmaları olmak" şartı arandı. Bu şartları karşılayan tek aday ise, “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çocuğu Tanıma ve Değerlendirmeye Yönelik Görüşleri” ve “Covid-19 Pandemisinde 48-72 Ay Çocukların Ebeveynleri ile İlişkileri ve Yılmazlık Özelliklerinin İncelenmesi” başlıklı çalışmaları bulunan F.Ö.Y.

YÖK Müdahalesi Yetersiz Kalıyor

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kişiye özel ilanların önüne geçmek için getirdiği düzenlemeler, üniversitelerde adrese teslim atamaların engellenmesinde yetersiz kalıyor. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin yayımladığı bu son ilanlar, YÖK’ün müdahalelerine rağmen kişiye özel şartlarla kadro açılmasına devam edildiğini gösteriyor. Bu durum, akademik kadrolara erişimde şeffaflık ve liyakat ilkesinin zedelendiğine dair endişeleri artırıyor.

Kaynak: BirGün Gazetesi