6 Şubat depremlerinde Hatay’daki iletişim aksaklıklarından ilham alınarak geliştirilen proje, özellikle afet bölgelerindeki haberleşmeyi kesintisiz sürdürebilmek amacıyla tasarlandı. SARPKAN isimli proje iletişimi sağlamanın yanı sıra anlık görüntüleme sistemleriyle kurtarma ekiplerine de yardımcı olmayı hedefliyor. Ön kısmında yer alan bölme ile tıbbi malzeme ve erzakları afet bölgelerine ulaştırabiliyor.
6 Şubat depremlerindeki sorunlardan esinlenilmiş
Proje ekibinde görevli lise öğrencisi Ece Naz Özgür, Ekip arkadaşlarımın kuzeni 6 Şubat depremlerinde Hatay’a giderek oradaki iletişim aksaklıklarını görmüş ve bize aktardı. Biz doğal afetlerde iletişim aksaklıklarını çözmek için olası baz istasyonu yıkıntılarına karşı bir proje geliştirdik. Projenin içerisinde bulunan ROUTER (yönlendirici) sistemiyle iletişim ağlarını destekleyerek haberleşme ortamını tekrar sağlamaya çalışıyoruz. Kurtarma ekiplerine kamera ile anlık görüntü aktaran proje görüntüleme ve hasar tespitinde kullanılabiliyor. Yaptığımız analizler ve model iyileştirmeleri sonucunda VTOL (dikey iniş kalkış yapabilen) yapısı sayesinde engebeli arazilere iniş kalkış yapabildiği için bir araziye indiği zaman 9 saat 16 dakika, uçarak ise 3 saat 38 dakika görev yapabiliyor. SARPKAN aynı zamanda ön kısmında bulunan bölmesiyle tıbbi malzemeleri ve erzakları afet bölgesine taşıyabilmekte ve ayaklarında bulunan bölmelere çengel takılarak faydalı yükleri taşıyabilmektedir” dedi.
“Dikey olarak kalkış yapabiliyor”
Projede görev alan lise öğrencisi Alpsungur Türkoğlu, “Bizim projemizin normal uçaklardan farkı var. Normalde uçaklar arkasında sadece yatay motor olduğu için yatay kalkış yaparak piste ihtiyaç duyuyor. Bizim projemizde dikey motorlar olduğu için bizim aracımız yerden dikey olarak kalkış yapabiliyor bu özellik engebeli arazilerde ve yıkılmış molozlar arasında dikey kalkış fırsatı sunuyor” diye konuştu.