Gözlerimizi her zaman kuzeye doğru çevirdiğimizde en parlak yıldızın Kuzey Yıldızı olduğunu biliriz. Peki Kutup Yıldızı Neden Sabit Duruyor? işte arama motorlarında sorunun cevabı haberimizin detayında..

Kutup Yildizi Nasil Ayirt Edilir2

Kutup Yıldızı Neden Sabit Duruyor?

Kutup Yıldızı, bilimsel adıyla Polaris’dir. Tarih boyunca yön bulma da yardımcı olan Kuzey Yıldızı, birçok kişi tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki Kutup Yıldızı Neden Sabit Duruyor? hiç merak ettiniz mi.. İşte detaylar.. Kutup Yıldızı gökyüzün en parlak yıldızı olarak karşımıza çıkıyor. Birçok medeniyete yıllarca yön veren Kutup Yıldızı, günümüzde de yön bulmamızda yardımcı oluyor. Kutup Yıldızı Neden Sabit Duruyor? Kutup Yıldızı, Kutup Yıldızı sadece Kuzey Yarım Küre'den görünürken, Güney Yarım Küre'den gözlemlenememektedir. Güney yönünü gösteren parlak bir güney Kutup Yıldızı mevcut değildir.

TEKNOFEST Drone Şampiyonasına Karaman’dan Katıldı TEKNOFEST Drone Şampiyonasına Karaman’dan Katıldı

Kutup Yildizi Nasil Ayirt Edilir1

Polaris, tam olarak Dünya'nın ekseni ile aynı doğrultuda olmamakla birlikte, aradaki fark yalnızca bir derecenin dörtte üçü, yani yaklaşık 44 dakika kadardır. Dünya'nın ekseni zamanla doğrultu değiştirdiğinden, bu fark önümüzdeki iki yüzyıl boyunca daha da azalacak ve 25 dakikaya kadar düşecektir. Ancak, Kutup Yıldızı bu süreçte Dünya'nın ekseninden giderek uzaklaşacak ve yalnızca 25.000 yıl sonra aynı noktaya dönecektir. Kutup Yıldızı aslında tam anlamıyla sabit değildir. Dünya'nın dönemsel olarak sahip olduğu bir presesyon (yalpalama) hareketi bulunmaktadır. Bu nedenle, Dünya'nın dönüş ekseninin gökyüzünde baktığı nokta sürekli olarak değişir; bu da Kutup Yıldızı'nın zamanla değişeceği anlamına gelir. Ancak, bu süre on binlerce yıl mertebesinde sürmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ