Peki, Mezhepler İşhanı neden yıkıldı? Mezhepler İşhanının tarihçesi nedir? Mezhepler İşhanın yerine ne yapılacak? Karaman’ın merkezinde Atatürk Bulvarı üzerinde, Türk Dili Parkının yanında bulunan 15 yıldır yıkılması beklenen harabeye dönüşmüş olan Mezhepler İşhanı'nın yıkımı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Tamamlanan yıkımın ardından Karaman halkının merak ettiği soru ise Mezhepler İşhanı'nın yerine ne yapılacak oldu. İlk akla gelenlerden biri ise şehrin çözülemeyen problemlerden bir tanesi olan otopark sorunu yer aldı. Peki Mezhepler İşhanının yerine ne yapılacak? bütün ayrıntılarıyla haberimizin detayında...

Mezhepler Ishani Otopark Mi Olacak (7)

Karaman Mezhepler İşhanı tarihçesi nedir?

Mezhepler İşhanı tarihçesi ile ilgili olarak Karaman'ın Sesi Gazetesi ve KGRT KARAMAN Kurucusu Medeni Yavuzaslan ile yaptığımız söyleşide "Mezhepler İş Hanı'nın tarihinin 50 yıl öncesine dayanmakta olduğu karşımıza çıkıyor. İlk olarak Konya merkezli Ergin İnşaat tarafından inşa edilen yapının, o dönem için büyük bir proje olduğunu belirten Yavuzaslan inşaatın kalfasının  yapının tamamlanması için yoğun emek sarf ettiğini hatta inşaat sonrasında kendisi de bu iş hanında 3 odalı bir bölüm kiralayarak kamuoyunun karşısına çıktığını söyledi. 

"Deprem Dayanıklılık Testi Sonucu Kaderini Belirledi"

"Başlangıçta otel olarak kullanılması planlanan Mezhepler İş Hanı, ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bu amaca hizmet edemedi ve âtıl kaldı. Ancak, alt katındaki dükkânlar Karamanlı esnafın ilgisini çekti ve yıllarca bu alanda iş yaparak evlerine ekmek götürmesine vesile oldu. Zaman içinde yapımı ve satışı bir türlü tamamlanamayan iş hanı, korunamaması nedeniyle eleştirilerin odağı oldu.  Eleştirilen bu yapı, Karaman’ın uzun yıllardır çözülemeyen konularından biri olarak dikkat çekmekteydi.’ ifadelerine yer verdi. 

Mezhepler Ishani Otopark Mi Olacak (3)

Karaman İl Müftülüğünden Çocuk Şenliği Programı Karaman İl Müftülüğünden Çocuk Şenliği Programı

Mezhepler iş hanı neden yıkıldı?

Uzun zamandır yıkımı planlanan Mezhepler İşhanı'nın yıkım işi ihalesi 26 Eylül 2024 tarihinde ihaleye çıkmış ve ihaleyi alan firmaca 2 Ekim 2024 tarihinde yıkım hazırlıkları başlamış, 3 Ekim’de ise yıkım gerçekleştirilmiştir. 

Mezhepler Ishani Otopark Mi Olacak (7)

Mezhepler İşhanı yerine ne yapılacak

Mezhepler İşhanı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi ise Mezhepler İşhanı’nın yerine ne yapılacağı olmuştu. Yıkım videolarının altına gelen yorumlarda Karaman halkı, şehrin otopark sorununun olduğunu ve eksi 2-3 kat olarak kapalı otopark şeklinde Karaman Belediyesi Ongun iştiraki tarafından işletilmesi gerektiğini dile getirdiler. 

Karaman Belediyesi ise yıkılan binanın çalışmaları hakkında yaptığı bilgilendirmede ‘Türk Dili Parkı, (Koyunlu Park) Eski Musalla Alanı ve Yunus Emre Camisi’ni de kapsayan bir konsept çalışmayla bölge; yeşil alanları, yürüyüş alanları, dinlenme bankları ve birçok yenileme çalışmalarıyla modern bir görünüme kavuşmuş olacak.’ diyerek kapalı otopark konusunun gündemlerinde olmadığını belirtti. 

Mezhepler Ishani Otopark Mi Olacak (3)

Kaynak: HATİCE KÜBRA SARI