Muğla Türkiye'nin turizm başkenti sayılabilecek şehirlerinden birisidir. Öyle olunca Muğla'nın en büyük ilçesi sosyal medyada kullanıcılar tarafından soruşturulmaya başladı. Peki Muğla'nın En Büyük İlçesi Hangisi? işte detaylar...
Muğla'nın En Büyük İlçesi Hangisi?
Muğla'nın en büyük ilçesi "BODRUM" ilçesidir.
BODRUM
Bodrum, Muğla'nın 13 ilçesinden biridir ve günümüzde önemli bir turizm merkezi olarak bilinir. Bodrum, kendine özgü bazı özelliklere sahip olmasıyla tanınır ve Türkiye'de olduğu kadar dünyada da turizm açısından bilinen bir ilçedir. Nüfus bakımından, il genelinde Menteşe ve Fethiye'yi geçerek en büyük ilçe unvanına sahiptir.
Bodrum, Yunan ve Anadolu uygarlıklarının kesişme noktasında bulunur. Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli uygarlıklara ait arkeolojik buluntular, yöre ve çevresinin yedi bin yıllık bir geçmişi olduğunu göstermektedir. Antik çağda Bodrum, Karya Bölgesi'nin önemli liman kentlerinden biriydi. Burada yaşayan önemli kişiler arasında tarihçi Herodotos ve tarihin ilk kadın amirali I.Artemisia bulunmaktadır.
Bodrum'un tarihi M.Ö. 1.000 yılında Dorlar tarafından kurulan bir şehirle başlar. Şehir daha sonra Lidyalıların ve Perslerin egemenliğine girmiş olsa da en parlak dönemlerini Karya satraplığı döneminde yaşamıştır. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender'in fetihleri sırasında yıkılan Bodrum, uzun bir süre toparlanamamış ve İskender'in ölümünden sonra bir süre generaller tarafından yönetilmiştir. M.S. 133'te Romalıların himayesine giren Bodrum, Roma İmparatorluğu'nun bölünmesinden sonra Aphrodisias Metropolitliği'ne bağlı bir piskoposluk olarak varlığını sürdürmüştür.
Bodrum, 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiş ve 13. yüzyılda Menteşe Beyliği'nin bir parçası olmuştur. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılan Bodrum, I. Dünya Savaşı sonrasında İtalyanlar tarafından işgal edilmiş, ancak Kurtuluş Savaşı ile Türkler tarafından geri alınmıştır.
Bodrum'da yer alan Mausoleum Halikarnassos, Dünyanın Yedi Harikasından biridir. Zamanla depremler ve istilalar nedeniyle yıkılan mozole, Bodrum Kalesi'nin inşasında kullanılmıştır. Kale, 15. yüzyılda Hristiyan Şövalyeler tarafından inşa edilmiş ve yaklaşık 100 yılda tamamlanmıştır. Bodrum Kalesi bugün dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Bodrum şehri, çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.