Remzi Çayırlı Kimdir ve Kaç Yaşında?
Remzi Çayırlı 1959 yılında Kahramanmaraş'ın Abbaslar Köyünde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kahramanmaraş'ta tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Ankara'ya geldi. O dönemde ülkenin kaotik durumu nedeniyle kendisini olayların içinde buldu.
1979 yılında "Vatanı kurtarmak" ülküsüyle katıldığı teşkilatın bazı uygulamalarını sorgularken bir anda cezaevine alındı. 12 Eylül döneminin ünlü "Kafes"inde, aylar süren insanlık dışı işkenceler sonucunda, birçok genç gibi, kendisine dayatılan suçların bir kısmını kabullenmek zorunda bırakıldı.
Ankara Mamak'ta başlayıp Gaziantep, Çanakkale ve en son Elbistan cezaevinde devam eden mahpus hayatı sırasında İktisat Fakültesini bitirdi. Cezaevi yıllarında, Yeni Düşünce Gazetesi'nin düzenlediği "roman-hikaye" yarışmasında "Zibilde Papatya Açtı" hikayesi ile ödül kazandı.
Bizim Ocak, Mavera, Birliğe Çağrı, Vahdet, Gözyaşı, Dolunay gibi aylık dergilerde ve haftalık Yeni Düşünce gazetesinde düzenli yazılar yazdı. 1991'de çıkan infaz yasası ile 13 yıla yakın süre kaldığı cezaevi hayatı sona erdi.
Bir kısım ülkücünün MÇP'den istifa ederek kurduğu BBP'nin kuruluş aşamalarında, kurucu genel başkan olan Merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun yanında yer aldı. Şehit olana kadar Yazıcıoğlu’nu yalnız bırakmayan Çayırlı; Yeni Hafta, Gündüz Gazetesi gibi gazetelerde yazarlık yapmaya devam etti ve "Zerafetin Fal Çiçekleri, Adım Yeşil, Onlar Diridirler, Koğuş Türkiye, Koğuş Dünya, Mamak Mapushanesi” gibi eserleri kaleme aldı.
BBP'de; Merhum Yazıcıoğlu’nun Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü ve uzun süre Başkanlık Divanı'nda yer aldı. BBP yıllarında Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı da içlerinde olmak üzere değişik dönemlerde milletvekili adayı oldu.
Muhsin Yazıcıoğlu’nun "suikast" ile şehit edildiğine inanan Çayırlı, hukuk süreçleri boyunca aileyi ve camiayı yalnız bırakmadı. Yazıcıoğlu'ndan sonra da vasiyet telakkisi ile BBP’deki görevini sürdürürken, "ilkelerden uzaklaşıldığı" inancıyla bir grup partilinin başlattığı "Parti içi demokrasi mücadeleleri" süreçlerinde yer aldı. Bu süreçlerde Yazıcıoğlu ailesi ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun kadrolarına uygulanan antidemokratik, ilkesiz ve hukuksuz uygulamalardan duyduğu rahatsızlıkla, tüm süreçlerinde emek verdiği BBP’den istifa etti.
İstifanın ardından istişareler yapmak üzere yurt gezileri gerçekleştirdi. Bu istişarelerde ortaya çıkan eğilimler sonucunda, önemli ölçüde Muhsin Yazıcıoğlu’nun arkadaşları ile birlikte, ülkenin her kesiminden, iyi yetişmiş eğitimci, hukukçu, akademisyen ve ekonomistlerin de bulunduğu güçlü bir kadro ile "Milli Yol Partisi"ni kurdu. Remzi Çayırlı evli ve bir çocuk babasıdır.