Sabah ve öğleden sonra iki oturumda gerçekleşen toplantılar çerçevesinde ilk oturumda ilçe millî eğitim müdürleriyle İl Millî Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda bir araya gelen İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumda ise Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonu’nda okul ve kurum yöneticileriyle buluştu.

Toplantıya Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in selamlarını ileterek sözlerine başlayan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere gönderilen 2023/28 sayılı genelgeye göre, Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda yeni eğitim ve öğretim yılının 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacağını ifade etti.

İl Müdürü Mehmet Çalışkan, “2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı eğitim camiamız için hayırlı olsun. Yaz döneminde okullarımızın tamirat ve tadilat çalışmalarını bitirdik. Okullarımız 11 Eylül 2023 Pazartesi günü öğrencilerimize kapılarını açacak.” dedi.

Toplantıda 2023/28 sayılı genelgede yer alan maddeleri okul müdürlerine aktaran İl Müdürü Çalışkan, tedbirlerin belirtildiği genelgeye göre, okul aile birlikleri kararıyla daha önceden belirlenen kıyafetler tercih edileceğini ve velilere maddi külfet oluşturmamak için zaruret hâli dışında değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

Öğrencilerin okul içinde ve sınıflarda derslerini aksatacak şekilde cep telefonu kullanmaları ve bu türden cihazlarla sınıflara girilmemesi konusunda önlemler alınacağının altını çizen Çalışkan, okul dışında dijital ortamlarda zaman geçirmelerine sebebiyet verecek durumlardan ve ödev ya da benzeri bilgilendirmelerde sosyal medya uygulamalarının kullanımından kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kademesinde eğitim veren okullarda, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini sürdüren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için okul yönetimi ile okul rehberlik servisi tarafından öğrencilerin eğitime erişimi ve okula uyumu ile ilgili gerekli tedbirler alınması için gerekli talimatlarını okul müdürlerine ileten İl Müdürü Çalışkan, özel eğitim ihtiyacı olan ve RAM'lara yönlendirilmesi gereken öğrencilerle ilgili gerekli iş ve işlemler ivedilikle yürütülmesini istedi.

Rehberlik ve Uyum Çalışmaları Yapılacak

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, illere gönderilen genelgeye göre okul kayıtları, öğretmen seçimi, teknolojik ve fiziki olanaklar ve benzeri hususlar gerekçe gösterilerek resmî okullarda eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalardan kaçınılması gerektiğini hatırlattı.

Okul öncesi eğitim kurumlarına öncelikle 5 yaş çocukların kaydının yapılacağını belirten Çalışkan, “Okul öncesi eğitim, ilkokul 1'inci sınıf, mesleki ve teknik anadolu liselerinde 9'uncu sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül 2023'te uyum eğitimleri yapılacak; ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9'uncu sınıflarına yönelik rehberlik ve uyum çalışmaları ise 11-15 Eylül'de gerçekleştirilecek. Evde ya da hastanede eğitim alan öğrencilerin durumlarının, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'ne eksiksiz bir şekilde işlenmesi ve eğitim hizmetlerine yönelik gerekli planlamanın yapılması sağlanacak. Bakanlığımızca gönderilen öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders araç gereçleri, ders kitapları ve yardımcı kaynakların okul ve kurumlara zamanında teslim edilmesi sağlanacak. Kitapların temiz ve düzenli kullanılması teşvik edilecek, sıfır atık projesi kapsamında kitapların yıl sonunda okullara teslim edilmesine yönelik tedbirler alınacak.” diye konuştu.

Okullarda eğitim ortamlarının iyileştirilmesi ve zenginleştirilmesine, ders kitapları ve öğretim materyallerinin verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen İl Müdürü Çalışkan, “Sizden ricam öğrencilerimizin akademik, meslekî ve sosyal kültürel açıdan daha iyi yetişmeleri hem sizin hem de öğretmelerimizin elinden gelen gayreti göstermesidir. Öğrencilerimizin gelişimine katkıda bulunacak bilim, kültür, sanat, spor alanlarına ve sosyal sorumluluk programlarına daha çok yer verin. Sene başı şube öğretmenler kurulu toplantısında sosyal etkinlikleri planlamak ve yürütülmesini koordine etmek amacıyla her okul Sosyal Etkinlikler Kurulu oluşturulacak. Öğrencilerimizin sosyal sorumluluk programı ve topluma hizmet çalışmaları kapsamında gerçekleştirdikleri sosyal etkinlikleri, e-okul sistemi içerisinde bulunan Sosyal Etkinlik Modülü'ne kayıt edilecek.” dedi.

İlimizde Bulunan Tarihi ve Kültürel Mekânlar Öğrenciler Tarafından Ziyaret Edilecek

Bu eğitim öğretim yılında öğrencilerin insan, şehir, kültür ve medeniyet arasındaki ilişkiyi kavrayarak kendi yaşadığı şehri yakından tanıması, imkân ve özelliklerini öğrenerek mekân ve zaman ilişkisi bağlamında keşfetmesi, şehrinin soyut ve somut kültürel mirasını, değerlerini bilmesi ve koruması için okul içi ve okul dışı etkinliklerin artırılacağını belirten Mehmet Çalışkan, “Bu bağlamda, Türkiye Yüzyılı perspektifinden ülkenin gelecek vizyonu doğrultusunda yeni eserlerin, bilim, kültür, sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin tanıtımı yapılacak, ilimizde bulunan müze ve ören yerleri, tarihi eserler ve camiler, kale, şehitlikler, kütüphaneler, üniversite gibi tarihi ve kültürel mekânlarının ziyaret edilmesi için gerekli planlamanın yapılmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı

“Obezite ve dijital bağımlılığa karşı öğrencilerimiz okul bahçelerinde arkadaşlarıyla uyum içerisinde oynamalarına imkân sağlamak amacıyla okul bahçelerinde ve eklentilerinde iyileştirmeler yapılacak.” diyerek konuşmasını sürdüren Mehmet Çalışkan, “Bu bağlamda, okullarımızda oyun alanları tanzim edilecek ve öğrencilerin beden ve ruh sağlığı açısından sosyal gelişimlerini destekleyecek, özellikle okul bahçelerinde gelenek ve kültürümüzden beslenen yüz yüze oyunların oynanması teşvik edilecek.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerin bilim, kültür, sanat ve spora yönelik ilgi ve yeteneklerinin keşfedilmesi ve geliştirilmesi, gönüllülük ve sosyal sorumluluk programları ile manevi, ahlâkî ve insani değerleri içselleştirerek çok yönlü yetiştirilmesi için okul içi ve okul dışı çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Çalışkan, bu bağlamda destek alınabilecek kurumlarla irtibatlar kurularak özgün projeler ve faaliyetler gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

81 ile gönderilen 2023/28 sayılı genelge göre öğretmenlerin, mesleki temsil ve öğrencilere rol model olma bakımından önlük giymeyi tercih etmeleri için teşvik edileceğini belirten İl Millî

Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, göreve yeni başlayan öğretmenlerin başta barınma olmak üzere görev yeri ve mesleğin icrası ile ilgili oluşabilecek ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmak amacıyla rehberlik, koordinasyon ve planlamaya ilişkin tedbirlerin alınmasını istedi.

Sağlıklı Beslenme İçin Çalışmalar Yürütülecek

Temel eğitim kurumlarında öğrencilerin güne dinç, neşeli, zinde başlaması ve sağlıklı yaşam için alışkanlıklar edinmesi için imkân dâhilinde sınıflara geçmeden önce kısa bir süre de olsa kültürfizik hareketleri yaptırılacağını söyleyen Mehmet Çalışkan, “Sağlıklı beslenme alışkanlığının geliştirilmesi ve fiziksel aktiviteleri teşvik etmek amacıyla ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı’ kapsamında çalışmalar yürütülecek. Okullarda sağlıklı ve güvenli bir eğitim öğretim ortamı oluşturulması yönünde gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlerle birlikte velilerimizin gönül rahatlığıyla çocuklarını okullarımıza göndermelerini sağlamak için Bakanlığımızın ilgili genelgesi kapsamında güvenlik önlemleri alınacak.” diyerek sözlerini tamamladı.

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’ın ardından söz alan Eğitim Müfettişleri Başkanı Ercan Uçar, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Kılınç ile Millî Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Salih Koç ve Şahin Yeter sorumlu oldukları bölümlerle ilgili yürütülen iş ve işlemler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Toplantı, soru cevap bölümünün ardından son buldu.

Editör: Mehmet Akif Orhan