Burun, kan damarları açısından çok zengin bir yapıya sahip olduğu için kuru sıcak hava, burun içerisindeki koruyucu tabakanın zayıflamasına neden olarak kanamaya eğilimi artırıyor.

Prof. Dr. Yıldırım, özellikle kanama problemi olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler, tansiyon ve burun alerjisi olanların burun kanaması ile daha sık karşılaştığını belirtti.

Yaz Aylarında Burun Ameliyatı Olmak

Yaz aylarında burun ameliyatı olmanın fazla kanamaya yol açıp açmayacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yıldırım, mevsimin ameliyat üzerine direkt bir etkisi olmadığını söyledi. Ancak tatilde ameliyatı birleştirmek isteyenler için güneşlenme ve gözlük takmanın sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Özellikle yurtdışından gelip ülkemizde ameliyat olanlar, ameliyat sonrası sıcak havalar nedeniyle hareketlerini azaltmalı ve bol sıvı almalı. Aksi takdirde sıvı kaybına bağlı baş dönmesi, sersemlik ve bayılma yaşayabilirler. Sıcak havanın sıvı ve tuz kaybını artırması, damarların genişleyerek kan basıncının düşmesi nedeniyle terleme ve buharlaşma sonucu kaybedilen sıvıların yerine konması gerektiğini vurguladı.

Sıcak Havalarda Burun Fonksiyonları

Dünyada İlk: Giresun Sendromu'nun tedavisi var mı? Dünyada İlk: Giresun Sendromu'nun tedavisi var mı?

Prof. Dr. Yıldırım, sıcak havanın burun kuruluğunu artırarak kanamaya eğilimi artırabileceğini, bunun dışında olumsuz bir etkisinin olmadığını belirtti.

Burun Tıkanıklığı ve Çözümleri

Burun tıkanıklığına çözüm olarak ilk olarak deniz suyu kullanılmasını öneren Prof. Dr. Yıldırım, eğer tıkanıklık geçmezse yapısal sorunlar olabileceğini ve uzman bir doktora görünülmesi gerektiğini söyledi. Diğer burun spreylerinin sorunu maskeleyerek çözümü zorlaştırabileceğini ve bazı burun spreylerinin bağımlılık yaparak sağlığı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Burun Estetiği Yazın Yapılır mı?

Burun estetiğinin her mevsim yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, estetik operasyon sonrası cilt ve cilt altı dokusunun ödem ve şişliklerinin geçmesi için sadece zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Burun Tıkanıklığının Sağlık Üzerine Etkileri

Prof. Dr. Yıldırım, burun tıkanıklığının sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu vurguladı. Gün içinde koşarken, merdiven çıkarken, spor yaparken yeterli nefes alamamanın kalbi yorduğunu belirtti. Burun tıkanıklığının gece uykuda nefeste tıkanma yaparak uyku apnesine (uykuda nefes durması) neden olduğunu ve bunun kan basıncının artmasına, kalp ritminin bozulmasına ve uyku düzeninin bozulmasına yol açarak vücudu olumsuz etkilediğini açıkladı. Uyku apnesinin gece kalp krizi ve inme riskini artırdığını, gün içinde uykuya eğilim, çabuk sinirlenme, unutkanlık, diş çürümesi, sabah ağız kuruluğu ve ağızda kötü tat hissi oluşturduğunu belirtti. Tüm bu sorunların çözümünün aslında çok basit olduğunu ve burundan normal bir nefes almanın yeterli olduğunu ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN