Sokak lezzetlerinin ve yöresel yemeklerinin tutkunları, Adana şehrine özgü olan Şırdan hakkında merak ettiklerini sosyal medya üzerinden araştırıyor. Aratılan konular arasında "Bir Hayvandan Kaç Tane Şırdan Çıkar?" da bulunuyor. İşte Şırdan ile ilgili detaylar haberimizde...
Şırdan, özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde popüler bir sokak lezzeti olarak biliniyor. Dana veya koyunun midesinden yapılan bu geleneksel yemek, bazıları için alışılmadık bir seçenek olsa da, yerel mutfakların vazgeçilmez bir parçasıdır.
Şırdanlar, içi temizlendikten sonra öncelikle her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. Ardından iyice temizlendikten sonra birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve tekrar yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
Soğanlar küçük parçalara doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. Hazırlanan karışım, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. Üzerine 3 su bardağı su ve tuz eklenerek, 60 dakika boyunca pişirilir. Servis edilirken üzerine bolca kimyon serpilerek yenir. Şırdan bir sakatat yemeğidir, geviş getiren hayvanların midesinin dördüncü bölümünden yapılan şırdan dolması pirinç ve baharatlarla şırdanın içi doldurularak hazırlanır.
Şırdan Bir Hayvandan Kaç Tane Çıkar?
Şırdan, geviş getiren hayvanların midesine en yakın yerde bulunan kısımdan hazırlanır. Bu, midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür ve her hayvanda yalnızca bir tane bulunur.