Sokak lezzetlerinin ve yöresel yemeklerinin müdavimi olan kullanıcılar Adana şehrine özgü olan Şırdan hakkında merak ettiklerini sosyal medya üzerinden araştırıyor. Aratılan konular arasında da "Şırdan Nasıl Bir Tadı Var?" yer aldı. Peki şırdanın Nasıl bir tadı var ? detaylar haberimizde...
Şırdan, bir sakatat yemeği olarak bilinir. Geviş getiren hayvanlarda sindirilmiş besinlerin tekrar mide suyuyla sindirildiği dördüncü mide bölümünden adını alır. İçi çeşitli baharatlar ve pirinçle doldurularak dolma haline getirilir. Şırdan, genellikle geç saatlerde veya sabaha karşı tüketildiğinde daha lezzetli olduğu düşünülür. Bu nedenle Adana dışında pek bilinmeyen bu yemek genel olarak kokoreceye benzetilir.
Şırdan dolmasının nasıl yapıldığına dair genel bilgi vermek gerekirse, öncelikle şırdan bol tuzla ovulup yıkanır, ardından limonlu tuzlu suda bekletilir. Daha sonra içine özel baharatlı pirinç doldurulur, torba şeklinde dikilerek orta ateşte kaynatılır. Şırdanın işkembeyle birlikte bu kadar meşhur olmasının nedeni elbette lezzetidir. İç malzemesi genellikle işkembe dolması ile benzerdir; pirinç, kıyma, soğan ve baharat kullanılır. Şırdan dolması tarifi için kullanılan malzemeler genellikle şırdan, pirinç, soğan, biber salçası, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı pul biberdir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra şırdanlar doldurulur ve tencereye yerleştirilerek pişirilir. Servis edilirken üzerine bolca kimyon serpilir.
Şırdanın Nasıl Bir Tadı Var?
Şırdanın tadı, içindeki baharatlı pirinç karışımıyla lahana sarması içindeki lezzeti de hissetmenizi sağlar gibi düşünülebilir. Ancak dışarıdaki sarmal bölüm olan şırdanın tadı, yağlı etin inceltilmiş versiyonuna benzer diyebiliriz. Bazı yörelerde hazırlanan bağırsak dolmasının tadı da şırdana benzer.