İnternet üzerinde birçok kişi, son yaşanan maden faciasıyla ve altın üretiminde kullanılan Siyanürle ilgili olarak etkileri ve zararları hakkında ve alınabilecek önlemler hakkında araştırmalar yapıyor Meyve sebze üretiminde de siyanüre rastlandığına dair haberlerde insanları tedirgin etmekte. Kullanıcılar arama motorlarında Siyanür Nedir ? Siyanür Hangi Meyvelerde Bulunur? sorunun detaylarını araştırıyor. Peki Siyanür Nedir ? Siyanür Hangi Meyvelerde Bulunur? sorunun detayları haberimizde...
Siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen genel addır. Siyanür, organik ve inorganik formlarda bulunabilir. Endüstriyel alanda üretilip kullanılan siyanür oldukça aktiftir. Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarından oluşur. Siyanür ve türevleri, zehir maddeleri arasında yer alır.
Sodyum hidroksit, endüstride yaygın olarak kullanılan bir temel bileşiktir. Kostik olarak da bilinen sodyum hidroksit, nem çekici özelliklere sahip beyaz bir katıdır. Suda kolayca çözünür ve yumuşak, kaygan bir yapıya sahiptir. Sodyum hidroksit, çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılır, özellikle kimyasal endüstride, deterjan ve boya üretiminde sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kâğıt yapımı, sabun üretimi, petrol sanayisi ve alüminyum üretimi gibi alanlarda da kullanılır.
Sodyum sülfür, sarı renkte bir kimyasal bileşiktir ve nem çekme özelliğine sahiptir. Suda kolayca çözünür ve güçlü bir indirgen özelliğe sahiptir. Seramik, metal, deri ve kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılır.
Hidrojen peroksit, geniş bir endüstriyel kullanım alanına sahiptir. Mikrop öldürücü olarak kullanılan %3'lük çözeltisi oksijenli su olarak bilinir. Saçları açmak için kullanılan çözeltisi, tekstil sanayisinde pamuklu kumaşların beyazlatılmasında kullanılır. Arıtma tesislerinde koku giderici olarak da tercih edilir.
Boraks, kaynak esnasında parçanın oksitlenmesini önlemek ve kaynak malzemesinin dağılmasını kolaylaştırmak için kullanılan bir kimyasal temizleme maddesidir. Kuyumculukta da kullanılan boraks, sulu formda veya taş halinde kullanılabilir. Siyanür, genellikle hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyen metal tuzlarının toplu adı olarak bilinir. Bu tuzlar arasında sodyum siyanür ve potasyum siyanür en yaygın olanlarıdır. Endüstride, ısıtılmış kuru karbonlar üzerinden amonyak (NH3) ve karbon monoksit (CO) gazlarının karışımıyla elde edilirler.
Siyanür Hangi Meyvelerde Bulunur?
Birçok bitki ve hayvan doğal olarak siyanür üretebilir. Bu bitkiler arasında kiraz, badem, kayısı, şeftali, erik, fasulye, patates, turp, lahana, şalgam, brokoli ve mısır gibi çeşitli türler bulunur. Bu bitkilerin bazıları, doğal büyüme ve metabolizma süreçlerinde siyanür içeren bileşikleri üretirler.