Sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin Meclis komisyonundaki görüşmeleri sırasında önemli değişiklikler yapıldı. Muhalefet ve hayvanseverlerin yoğun tepkilerine neden olan "ötanazi" ifadesi, AK Parti'nin verdiği önerge ile teklif metninden çıkarıldı. Bunun yerine, Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun ilgili maddesine atıf yapılarak düzenleme korundu.

Sokak Hayvanlari Yasasi Otanazi Maddesi Degisiklikle Kabul Edildi1

Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'na Atıf: Ötenazi Hangi Durumlarda Uygulanacak?

2010 yılında yürürlüğe giren Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu Maddesi, acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme ihtimali bulunmayan hastalıklar, akut bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi veya insan sağlığı için tehlike oluşturan durumlarda veteriner hekimin onayı ile ötanazi uygulanmasını öngörüyor. Ötanazi işlemleri, veteriner hekimin gözetiminde gerçekleştirilecek.

Sokak Hayvanlari Yasasi Otanazi Maddesi Degisiklikle Kabul Edildi4

Barınaklardaki Yeni Süreç: Rehabilitasyon ve Sahiplendirme

Yasa teklifinin dördüncü maddesinde yapılan değişiklikle, bakımevlerine alınan hayvanların Bakanlık veri sistemine kaydedilmesi ve rehabilite edilen köpeklerin sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılması hükme bağlandı. Bu madde de komisyonda kabul edilerek düzenlemeye dahil edildi.

Sokak Hayvanlari Yasasi Otanazi Maddesi Degisiklikle Kabul Edildi3

Komisyon Görüşmeleri Gergin Geçti: Protestolar ve Tartışmalar

Komisyon görüşmeleri sırasında hayvan hakları savunucularının salona alınmaması nedeniyle gerginlik yaşandı. Muhalefet milletvekilleri, teklifin anayasaya aykırı olduğunu savunarak geri çekilmesini talep etti. Protestolar eşliğinde gerçekleşen görüşmelerde, AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda "ötanazi" kelimesi tekliften çıkarıldı.

Ancak, sokak hayvanlarına yönelik en çok tartışılan 5. Madde, AKP'nin verdiği değişiklik önergesiyle kabul edildi ve Veterinerlik Hizmetleri Kanunu'na atıf yapılarak düzenlendi. Muhalefetin, maddenin tamamen tekliften çıkarılmasına yönelik önergeleri ise reddedildi.

Adıyaman'da kalıcı deprem konutlarına sona gelindi Adıyaman'da kalıcı deprem konutlarına sona gelindi

Görüşmeler devam ederken, düzenlemenin Meclis tatile girmeden önce Genel Kurul'dan geçirilmesi planlanıyor. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, teklifin bu haliyle uygulamaya geçmesi durumunda büyük infial yaratacağını belirterek, ötanaziden tamamen vazgeçilmediği takdirde Meclis’in çalışma takviminin de olumsuz etkileneceğini ifade etti

Sokak Hayvanlari Yasasi Otanazi Maddesi Degisiklikle Kabul Edildi2

Komisyondaki Gerilim

Hayvan hakları savunucularının salona alınmaması, komisyondaki görüşmelere de yansıdı. Komisyon başkanı, televizyonun bozulduğunu ve tamir edildikten sonra yeniden monte edileceğini belirtti.

Hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, komisyon toplantısına alınmadı. Komisyonun bulunduğu koridordaki televizyonların kaldırılması da gerginliği artırdı. Muhalefet milletvekilleri, toplantının Meclis televizyonundan canlı yayınlanmasını talep etti ancak bu talep Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi tarafından reddedildi.

Bu değişikliklerle birlikte, sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifinin nihai şekli, Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL