Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 81 İlde tapu sahiplerini ilgilendiren kritik bir duyuru yaptı. Hisseli tapu sahipleri son 90 gün içerisinde başvuru yapmazsa, mülklerini satarken diğer paydaşların öncelikli satın alma hakkı olan şufa hakkını kaybedecekler.

Son 90 Gun Basvurmayan Tapu Sahipleri Haklarini Kaybedecek6

Hisseli Tapu Nedir?

Tapu belgesi, hak sahibi açısından tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda, müstakil tapu ve hisseli tapu kavramları ortaya çıkar. Hisseli tapu, bir taşınmaz malın birden fazla kişi tarafından sahiplenildiğini gösterir. Hisseli tapuda, mülk sahiplerinin birbirlerine haber vermeden satış yapması durumunda, diğer hissedarların itiraz hakkı vardır.

Son 90 Gun Basvurmayan Tapu Sahipleri Haklarini Kaybedecek2

Ön Alım Hakkı Nedir?

Şufa hakkı, hisseli tapu sahiplerinin mülklerini satmaya karar verdiğinde, diğer hissedarların bu payı öncelikli olarak satın alma hakkıdır. Bu hak, hissedarların mülk üzerinde daha fazla söz sahibi olmalarını sağlar. Ancak bu hakkın kullanılabilmesi için belirli bir süre içinde başvuru yapılması gerekmektedir.

Son 90 Gun Basvurmayan Tapu Sahipleri Haklarini Kaybedecek4

SGK Uzmanı Ersin Bayav’dan çarpıcı açıklama: 2. EYT Yolda mı? SGK Uzmanı Ersin Bayav’dan çarpıcı açıklama: 2. EYT Yolda mı?

Ön Alım Hakkı İçin Son 90 Gün

Hisseli tapu sahiplerinin mülklerini satma sürecinde diğer paydaşların öncelikli satın alma hakkı olan ön alım hakkı için belirlenen 90 günlük başvuru süresi başladı. Bu süre zarfında başvuru yapmayan hissedarlar, ön alım haklarını kaybedecekler. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu konuda tapu sahiplerinin dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Son 90 Gun Basvurmayan Tapu Sahipleri Haklarini Kaybedecek1

Başvuru Süresi ve Detayları

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hisseli tapu sahiplerinin 90 günlük başvuru süresi içerisinde şufa hakkını kullanmaları gerektiğini vurguluyor. Bu süre içinde başvuru yapmayanlar, haklarını kaybedecekler. Hissedarların diğer hissedarlara haber vermeden yaptığı satışlarda itiraz hakkı bulunmakta ve tapunun devri iptal edilebilmektedir.

Son 90 Gun Basvurmayan Tapu Sahipleri Haklarini Kaybedecek5

Feragatname Almanın Önemi

Hisseli tapu satışında, şufa hakkının kullanılmaması durumunda alıcı mağdur olabilir. Bu nedenle, hisseli tapu satışında diğer hissedarlardan yazılı feragatname alınması gerekmektedir. Feragatname alınmadığında, ön alım talepli dava açılabilir ve bu davanın süresi satış tarihinden itibaren 2 yıldır.

Son 90 Gun Basvurmayan Tapu Sahipleri Haklarini Kaybedecek2

Kritik Uyarı: Süreyi Kaçırmayın

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, hisseli tapu sahiplerine yaptığı duyuruda, yasal süre içinde başvuru yapmayanların haklarını kaybedeceğini belirtti. Hisseli tapu sahiplerinin, hak kaybına uğramamaları için zamanında başvuru yapmaları gerektiği vurgulandı.

Sonuç olarak, hisseli tapu sahiplerinin hak kaybına uğramamaları için belirlenen 90 günlük süre içinde başvurularını yapmaları büyük önem taşımaktadır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bu kritik uyarısı, hisseli tapu sahiplerinin dikkatli olmalarını ve haklarını korumak için gereken adımları atmaları gerektiğini göstermektedir.

Hissedarların, yasal süreçleri dikkatle takip etmeleri ve haklarını korumak için gerekli adımları atmaları gerekmektedir. Son 90 güne girilmiş olması, tapu sahiplerinin harekete geçmesi için kritik bir uyarıdır.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL